Στην εκτίμηση ότι οι πιθανότητες για έναν μεγάλο σεισμό κοντά στο Ηράκλειο, όπου το προηγούμενο 48ωρο παρατηρήθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα με δεκάδες δονήσεις, είναι ελάχιστες συγκλίνουν οι σεισμολόγοι.
Πάντως, συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες και τήρηση των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς, καθώς ακόμη και μία δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια «δύσκολη» οικιστικά περιοχή, όπως η πόλη του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στις 16 και 17 Ιανουαρίου καταγράφηκαν περί τους 75 τοπικούς σεισμούς στα ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης. Είχαν μέγιστο μέγεθος 3,8 Ρίχτερ, γίνονται έξω και βόρεια από τον μετασεισμικό χώρο του Αρκαλοχωρίου και άρα δεν είναι μετασεισμοί, ενώ τα βάθη τους είναι μεταξύ 15 και 30 χλμ. δηλαδή μεγαλύτερα από τους μετασεισμούς του Αρκαλοχωρίου (κατά κανόνα βάθη μέχρι 15 χλμ).
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, χθες (17/1) καταγράφηκαν 62 δονήσεις μεγέθους έως 3,8 Ρίχτερ. Όπως εξήγησε, είχαμε ενεργοποίηση του βόρειου τμήματος της ρηξιγενούς ζώνης Θραψανού – Αρκαλοχωρίου, στις Γούρνες, κοντά στην Νέα Αλικαρνασσό. «Η ρηξιγενής περιοχή Θραψανού Αρκαλοχωρίου αποτελείται από πολλά παράλληλα ρήγματα που ξεκινάνε από τη νότια Κρήτη, από την Άρβη, περνούν κοντά από το Αρκαλοχώρι και φτάνουν στις βόρειες ακτές του νησιού, δηλαδή στην περιοχή της Αλικαρνασσού και των Γουρνών» διευκρίνισε, διαψεύδοντας κατηγορηματικά εκτιμήσεις περί ενεργοποίησης του ρήγματος του Γιούχτα, οι οποίες ανησύχησαν τους κατοίκους των Βασιλειών.
«Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει από αυτή την περιοχή (σ.σ. το βόρειο τμήμα της εν λόγω ρηξιγενούς ζώνης) το καλοκαίρι και μετά μετακινήθηκε προς το Αρκαλοχώρι. Το βόρειο τμήμα, ωστόσο, είναι πιο κοντά στο Ηράκλειο και γι’ αυτό γίνονται πιο αισθητοί στους κατοίκους οι σεισμοί» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
Όπως είπε, μετά τις 62 δονήσεις που καταγράφηκαν χθες, η νύχτα κύλησε με μόλις 4 σεισμούς, κάτι που, ωστόσο, δε σημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τελειώσει. Όπως τόνισε: «Το καλό είναι ότι απ’ ό,τι φαίνεται αυτή η ζώνη έχει εξαντλήσει το σεισμικό της δυναμικό, επομένως δε βλέπω πιθανότητα για μεγάλο γεγονός. Όμως ακόμη και ένα σεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ να κάνει, επειδή είναι κοντά στο Ηράκλειο, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα. Το Ηράκλειο είναι μια άσχημα δομημένη πόλη, με στενούς δρόμους, παλιά σπίτια και αυθαίρετα. Χρειάζεται προσοχή. Γι’ αυτό και χθες το Γεωδυναμικό εξέδωσε ανακοίνωση και καλούσε τους κατοίκους του Ηρακλείου να προσέξουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες αντισεισμικής προφύλαξης. Δεν πάμε κοντά σε παλιά σπίτια και σε μάντρες και κοιτάμε θα «θωρακίσουμε» το εσωτερικό των σπιτιών μας».
Το φαινόμενο είναι υπό συνεχή παρακολούθηση, καθώς, όπως εκτίμησε ο ίδιος, μετά την ύφεση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, θα ακολουθήσει έξαρση με σεισμούς μεγέθους γύρω στα 3, 5 – 4 Ρίχτερ, η οποία θα «σβήσει», κάτι που όμως θα πάρει μερικές εβδομάδες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ανέφερε ότι η παρατηρούμενη σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στις Γούβες και αποτελεί τη νοητή προέκταση του ρήγματος του Αρκαλοχωρίου. Ήταν πολύ πιθανό να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, καθώς εξαντλείται η σεισμική δραστηριότητα του Αρκαλοχωρίου και επηρεάζεται ο διπλανός χώρος. Και ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά μικρές πιθανότητες να δώσει η περιοχή μεγαλύτερο σεισμό. «Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πάνω από 4 έως 4,5 Ρίχτερ» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν περιμένουμε να διαρκέσει η σεισμική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχουμε σεισμούς και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ντία. «Θέλει λίγη υπομονή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.