Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου ενέκρινε τη δαπάνη για το 9μηνο αγγελούδι
Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να «λιθοβολήσουν» το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Το ΕΣΥ νοσεί» είναι πια φράση κλισέ.
Πράγματι, το ΕΣΥ ταλαιπωρείται από παθογένειες χρόνων. Δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο εν καιρώ πανδημίας. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία «χτύπησε» ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μόλις είχε βγει από μία δεκαετή οικονομική κρίση, με τρομακτικές ελλείψεις και αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό.
Στην πανδημία δοκιμάστηκαν (και δοκιμάζονται) ακόμα και τα συστήματα υγείας χωρών με υποδειγματικές παροχές υπηρεσιών υγείας.
Παρά τα προβλήματα, τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες, το ΕΣΥ συνεχίζει να παλεύει. Και δείχνει, ακόμα και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ότι έχει «ψυχή» και κρατά στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, δαπάνη ύψους 1.800.000 ευρώ για την αγορά γονιδιακής θεραπείας για ένα βρέφος, μόλις 9 μηνών, το οποίο πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία. Υπήρχε προέγκριση από τον ΕΟΠΠΥ και την 7η ΥΠΕ, όμως το Βενιζέλειο ήταν εκείνο που έδωσε το «πράσινο φως» αφού το νοσοκομείο θα καλύψει τη δαπάνη.
Και το διοικητικό συμβούλιο το έπραξε χωρίς δεύτερη σκέψη αφού ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του νοσοκομείου εγκρίνει δαπάνες μαμούθ (κάποιες τακτικές ) για να σωθούν ζωές. Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς την συγκεκριμένη ειδική αγωγή, ο χρόνος επιβίωσης του βρέφους εκτιμάται ως εξαιρετικά πρόωρος, ενώ η κλινική του εικόνα όσο προχωρά ο καιρός θα είναι όλο και πιο αποκαρδιωτική, με πλήρη αδυναμία στήριξης της κεφαλής του, δεν θα σιτίζεται κανονικά και η αναπνοή του θα υποστηρίζεται μηχανικά.