Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών επισκέφτηκε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της Μανώλη Μπέρκη.
Κατά την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και τα υπηρεσιακά στελέχη της Ένωσης Πεζών Χάρης Αγαπάκης και Δήμητρα Ζηδιανάκη, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, καθώς και οι εξελίξεις στο συνεταιριστικό κίνημα. Ειδικότερα, συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα των δανείων των Ενώσεων που έχουν μεταφερθεί σε διάφορα funds με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η δημόσια περιουσία τους, καθώς και το εκρηκτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι τεράστιες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και όλα τα αγροτικά εφόδια τον τελευταίο χρόνο.
Ζητήματα τα οποία γνωρίζει καλά ο Χάρης Μαμουλάκης και για τα οποία έχουν αναπτυχθεί κατ’ επανάληψη κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Συζητήθηκε επίσης η πορεία της Ένωσης μετά την ένταξη της στο σχέδιο εξυγίανσης αλλά και η επόμενη μέρα στο συνεταιριστικό κίνημα ανά την Ελλάδα και ειδικότερα στον νομό Ηρακλείου.
«Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις στα γεωργικά εφόδια, η τιμή – ρεκόρ του πετρελαίου και οι παράλογες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των γεωτρήσεων με την «Ρήτρα Μητσοτάκη», έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο στο να βιώνει καταστάσεις άνευ προηγουμένου. Ταυτόχρονα, η μεταφορά των αγροτικών δανείων σε funds, θέτουν σε κίνδυνο την αγροτική οικονομία της χώρας με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας των Ενώσεων αλλά και της παραγωγικής γης εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Από την πλευρά μας, εκτός από τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχουμε καταθέσει και σειρά προτάσεων για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι του μόχθου.
Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωσή του, μαζί με τον ΦΠΑ, σε όλα τα καύσιμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης, μέτρα για την μείωση του κόστους στα αγροτικά εφόδια, άμεση παροχή ρευστότητας στην πρωτογενή παραγωγή, διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και των αγροτικών δανείων, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, προσαρμογή του Στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ στις ιδιαίτερες συνθήκες και την θωράκιση του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των κρίσεων αξιοποίηση των εργαλείων στήριξης που ανακοινώνει η Ε.Ε., κ.α. Ταυτόχρονα, έχουμε μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων και η παραγωγή που σήμερα απουσιάζει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες, ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Δυστυχώς όμως, η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, απουσιάζει εκκωφαντικά. Κι αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας».