Ευρεία σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία
Τη συστράτευση των τοπικών φορέων με στόχο την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την τοπική οικονομία, είχε ως ζητούμενο η σύσκεψη – η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα – που πραγματοποιήθηκε στον Προφήτη Ηλία με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης. Αφορμή για την συνάντηση ήταν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στα αμπέλια από τον περονόσπορο και τον βοτρύτη και στις ελιές από την σχινοκαρπία και την ακαρπία, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από τον περασμένο Μάιο, με κύριο χαρακτηριστικό τις λασποβροχές.
Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, όπως το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΟΕΒΕΝΗ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη, υποψήφιοι δήμαρχοι, αγρότες και συνδικαλιστές του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, συναντήθηκαν στον Προφήτη Ηλία, προκειμένου να συντονίσουν το βηματισμό τους και να καταλήξουν σε μια σειρά προτάσεις, με στόχο την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, των προϊόντων που παράγουν και γενικότερα την τοπική οικονομία.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, στη διάρκεια της συνάντησης συγκροτήθηκε μια άτυπη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τοπικοί φορείς (ξενοδόχοι, εστιάτορες, έμποροι, ΕΚΗ, ΟΕΒΕΝΗ κ.α.), η οποία θα είναι ανοικτή σε όποιον θεσμικό εκπρόσωπο θέλει να ενταχθεί. Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια του συνόλου της τοπικής οικονομίας (π.χ. εισαγωγή τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία). Οι προτάσεις αυτές σχεδιάζεται να κατατεθούν στους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μεταξύ αυτών θα είναι και η αντιμετώπιση της Κρήτης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ως νησιωτικής περιοχής.
Από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η ενίσχυση αμπελουργών και ελαιοκαλλιεργητών μέσα από τις de minimis, από τις οποίες, όπως τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης, οι κρητικοί παραγωγοί δεν έχουν στηριχθεί, σε αντίθεση με συναδέλφους τους άλλων περιοχών της χώρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι παραγωγοί επιβαρύνονται με ένα δυσβάσταχτο κόστος, προκειμένου με ραντίσματα να περισώσουν ό,τι μπορούν από την παραγωγή τους, την ώρα που οι εκτεταμένες ζημιές δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές όχι μόνο για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς σε αμπέλια και ελιές, αλλά και σε άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενες δραστηριότητες, όπως είναι το λιανεμπόριο. “Αν καταρρεύσει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας θα καταρρεύσουν 100 επαγγέλματα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είναι γνωστό, πέραν της ενίσχυσης από τις de minimis, οι αγρότες διεκδικούν αποζημιώσεις για τις ζημιές στα αμπέλια και στις ελιές – τις οποίες αποδίδουν στην κλιματική κρίση – μέσα από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τους σχετικούς φακέλους έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει επταμελής επιστημονική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης.https://www.ertnews.gr/