Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, και τη Γενοβέφα Χουστουλάκη, εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση και υποψήφια βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε χθες με την Σωματειακή επιτροπή της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στους εργαζομένους του Φράγματος Αποσελέμη.
Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι βρίσκονται όμηροι του εκάστοτε εργολάβου, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, εγκλωβισμένοι σε επαναλαμβανόμενες συμβάσεις έργου που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία που θα έπρεπε να έχουν κατακτήσει καθώς οι ανάγκες λειτουργίας της εγκατάστασης το απαιτούν. Οι εργασίες συντήρησης αλλά και οι βάρδιες δεν είναι επαρκείς ούτε διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και του έργου. Τέλος, ζήτησαν τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους για να σταματήσει αυτή η ομηρία της εργολαβίας και των συμβάσεων έργου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στα Έργα Αποσελέμη, για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 15% για το σύνολο του προσωπικού και για να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις που υπάρχουν με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εγκατάστασης και του προσωπικού.
Από τη μεριά του το κλιμάκιο του Κόμματος ανέφερε ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αναδειχτεί το θέμα εντός και εκτός Βουλής.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους υπόλοιπους Περιφερειακούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετήθηκαν και στήριξαν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους είχαν φέρει το ζήτημα προς συζήτηση.
Συγκεκριμένα ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε τα εξής: «H κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο Φράγμα Αποσελέμη που τόσα χρόνια παλεύουν για το αυτονόητο, να αποκτήσουν τα εργασιακά δικαιώματα που δικαιούνται, την ίδια στιγμή που κωφεύει ο ΟΑΚ και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα όπως χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ο ΟΑΚ, όλα αυτά χρονιά, υποσχόταν στους εργαζόμενους ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα τους και αντί αυτού οι εργαζόμενοι βλέπουν να συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας και να χειροτερεύουν οι εργασιακές συνθήκες χρόνο με τον χρόνο. Ο ΟΑΚ έχει ευθύνη για το ζήτημα όπως και η Περιφέρεια Κρήτης που συμμετέχει με το 22% στον ΟΑΚ. Ζητάμε να παρθεί πολιτική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο που να στηρίζει τους εργαζόμενους.
Εμείς ως ΚΚΕ σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αντιταχθεί στην μετατροπή του ΟΑΚ σε ανώνυμη εταιρεία και να αποτελούν αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες που θα λειτουργούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Οι ιδιωτικοί οργανισμοί εξορισμού λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κριτήριο το κέρδος.
Χαρακτηριστική είναι η προκλητική απάντηση του ΟΑΚ προς τους εργαζομένους ότι αποτελεί ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος της. Πρόκειται για επιχειρηματικά σχήματα με την συμμετοχή των δήμων και της περιφέρειας που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα αλλά μοναδικό γνώμονας είναι η διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματιών. Παρόλα αυτά ο ΟΑΚ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για πρόσληψη όλων των εργαζομένων μέσω του ΟΑΚ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.»
Στην τοποθέτησή της η Χουστουλάκη Γενοβέφα ανέφερε τα εξής: «Οι εργολαβικές σχέσεις των εργαζομένων στο Φράγμα Αποσελέμη και όχι μόνο είναι η κανονικότητα που ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις διαχρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλίζεται φθηνή εργατική δύναμη, ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Το ζήτημα των εργαζομένων έχει άλλη μια σημαντική πτυχή, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει καθοριστική σημασία για τα λαϊκά συμφέροντα αφού από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ύδρευση των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.
Είναι απαράδεκτο ότι ένας οργανισμός με 51% συμμετοχή του δημοσίου, 22% της Περιφέρειας και 22% συμμετοχή των Δήμων πληρώνει εργολάβο για την λειτουργία του φράγματος. Αποδεικνύεται ότι και με ιδιώτες και με το κεντρικό τοπικό κράτος, στόχος είναι το κέρδος σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο εκάστοτε εργολάβος αποσπά κέρδη τόσα χρόνια και κρατά εσάς ομήρους όλο αυτό το διάστημα. Ενώ έχετε αποκτήσει τόση σημαντική πείρα και τεχνογνωσία για την λειτουργία του έργου κι όμως βιώνετε αυτήν την εργασιακή ομηρία. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση όσον αφορά την διαχείριση του νερού και τον πρόσφατο νόμο της Ν.Δ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο αγώνας για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων πρέπει να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό. Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει μια καθαρή απόφαση που θα αναγνωρίζει και θα στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματα τους.»
Είναι θετικό ότι και με τη συμβολή των κομμουνιστών Περιφερειακών Συμβούλων και του βουλευτή, αλλά και με την μαζική τους παρέμβαση οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφισμα στήριξης των αιτημάτων τους, συνεχίζοντας τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα τους.
Ηράκλειο:Συνάντηση με τους εργαζόμενους και παρέμβαση του ΚΚΕ για την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στο Φράγμα Αποσελέμη
Ημερομηνία:
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text