Κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από το Στέλιο Ορφανό, μέλος της Ε.Π. Κρήτης, το Βαγγέλη Μαγνήσαλη, Γραμματέα της Ο.Π. Κρήτης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και το Γιάννη Δαλέζιο, Αν. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Νίκο Κατσαράκη τη Δευτέρα 8/2/2021. Η συνάντηση είχε θέμα το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία καθώς και το θέμα της παρατεταμένης τηλεεκπαίδευσης και απομάκρυνσης των φοιτητών από την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΛΜΕΠΑ με τις οποίες το Ίδρυμα αντιτίθεται τόσο στην πανεπιστημιακή αστυνομία, όσο και στη θεσμοθέτηση βάση εισαγωγής και μοιράστηκε την αγωνία του για τον κίνδυνο να χαθούν εξάμηνα σπουδών, ιδιαίτερα για τους φοιτητές Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας και τους Μηχανολόγους. Αναφέρθηκε, επίσης, με στοιχεία στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΛΜΕΠΑ.
Ο Σ. Ορφανός ανέφερε ότι το ΚΚΕ βλέπει το ν/σ που έφερε η κυβέρνηση σαν έναν ακόμη κρίκο στην προσπάθειά της να υποτάξει τα δημόσια ΑΕΙ στους σκοπούς της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ και ζήτησε την απόσυρσή του. Η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ειδικά πειθαρχικά για τους φοιτητές, σημείωσε, έχουν ως σκοπό την καταστολή οποιαδήποτε συλλογικής διαμαρτυρίας στα ΑΕΙ, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να δρουν ανενόχλητοι. Τόνισε ότι ενώ χιλιάδες φοιτητές έχουν αποκοπεί σχεδόν ένα χρόνο από τη ζωντανή διδασκαλία και τις εργαστηριακές, κλινικές και πρακτικές ασκήσεις, με πρόσχημα την πανδημία, μια μόνη δραστηριότητα συνεχίζεται στα πανεπιστήμια, αυτής της βαθύτερης σύνδεσής τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Για τα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματα, η κυβέρνηση δεν βρήκε χρόνο να σκεφτεί και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Είχε όμως όλη την άνεση χρόνου, με τα πανεπιστήμια κλειστά, να προετοιμάσει και να φέρει στη Βουλή τις αντιδραστικές διατάξεις.
Επιπλέον ανέφερε πως στοιχεία του ν/σ, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι διαγραφές φοιτητών, που έχουν συμπληρώσει ορισμένα χρόνια σπουδών, είναι βαθιά ταξικά και, σε συνδυασμό με τον ψηφισμένο νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση αποκόπτουν χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών από την ανώτατη εκπαίδευση. Το νέο σύστημα βάζει επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, περιορίζει τις επιλογές των μαθητών και επισημοποιεί τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων. Επιπρόσθετα, με τα μέτρα αυτά ενισχύονται τιμωρητικά οι αποκλεισμοί σε βάρος φοιτητών που για μια σειρά κοινωνικούς λόγους αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Ιδιαίτερα τονίστηκε από το κλιμάκιο του ΚΚΕ ότι οι φοιτητές πρέπει να επανέλθουν στη φυσιολογική εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια και ότι το Υπουργείο δεν έχει πράξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ ότι το ΕΛΜΕΠΑ και τα υπόλοιπα ΑΕΙ πρέπει να στρατευτούν σε ένα πλατύ μέτωπο μαζί με φορείς του λαϊκού κινήματος που θα αντιπαλέψουν τόσο το ν/σ – έκτρωμα της κυβέρνησης όσο και τους απώτερους σχεδιασμούς της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για μια παιδεία, δημόσια και δωρεάν, της μάθησης, της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων. Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού.
Σήμερα, τόνισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, είναι απολύτως αναγκαίο και ρεαλιστικό να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια για τους νέους όλης της χώρας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.