Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο, Μανώλη Συντυχάκη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκη, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και το μέλος της Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ, Φανιουδάκη Αθανασία.
Θέμα της συνάντησης ήταν τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο, η κατάσταση και τα προβλήματα που επικρατούν στη περιοχή 4,5 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε, για ακόμα μία φορά, ότι 4,5 μήνες μετά τον σεισμό παραμένουν οξυμένα και άλυτα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, που δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης και αποκατάστασης των ζημιών των περιουσιών τους, για να μείνουν στον τόπο τους, ενώ το κράτος συνεχίζει να είναι «απών».
Η κυβέρνηση, δεν έδωσε ποτέ -ως όφειλε- καμία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους σεισμόπληκτους για τις πρώτες τους ανάγκες. Δεν υπήρξε οικονομική ενίσχυση – αναπλήρωση του χαμένου τζίρου των αυτοαπασχολούμενων – ελεύθερων επαγγελματιών από την καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους, ούτε καν ικανοποίηση του αιτήματος για μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ούτε καν συζήτηση από την κυβέρνηση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και απαλλαγή από τις άλλες υποχρεώσεις σε ΔΕΗ, Τράπεζες, εφορία, κ.ά. Ακόμα και η σίτιση, στέγαση, ο αναγκαίος εξοπλισμός στους οικίσκους είναι ανεπαρκείς, ενώ είναι άκρως αποθαρρυντικές οι προϋποθέσεις που θέτει το κράτος για την αποζημίωση των οικοσκευών. Ό, τι γίνεται, γίνεται από την αλληλεγγύη του κόσμου. Ταυτόχρονα, ενώ για τον Δήμο χρειάζεται γερή χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στις κατεπείγουσες ανάγκες, συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού και μέσων.
Ακόμη και σήμερα, οι οικίσκοι που έχουν παραχωρηθεί δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Έχουν έρθει 147 που φιλοξενούν περίπου 490 πληγέντες, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για άλλους 30 οικίσκους, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες στέγασης για τις 95 οικογένειες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ πολλές άλλες (αδιευκρίνιστο πόσες) φιλοξενούνται σε συγγενικά πρόσωπα ή αλλού.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής έχει μετακομίσει – είτε προσωρινά είτε οριστικά – κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου, λόγω των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια τους. Απόδειξη γι’ αυτό, είναι, η τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφει μεγάλη πληθυσμιακή διαρροή, κατά μέσο όρο 25% με 30%.
Οι όποιες αποζημιώσεις εγκρίνονται έναντι στεγαστικής συνδρομής, όχι μόνο δεν καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς των πληγέντων, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος είτε να μη πάρουν χρήματα, είτε να αναγκαστούν να τα επιστρέψουν ή να αποκλειστούν από την πλατφόρμα λόγω απίστευτης γραφειοκρατίας, λόγω «λαθών»κτλ. Αρκετοί από τους πληγέντες, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συντάξουν φάκελο, γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για μηχανικούς, παράβολα κ.ά., με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη πάρουν ούτε ένα ευρώ.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και σε όσους έχουν χαρακτηριστεί τα σπίτια τους «πράσινα». Περισσότερα χρήματα καλούνται να καταβάλλουν για την αίτηση στεγαστικής συνδρομής, απ’ ό,τι θα πάρουν ως αποζημίωση από το κράτος, γι’ αυτό δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία αυτή.
Ταυτόχρονα τα κλιμάκια των μηχανικών δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον έλεγχο όλων των κτιρίων, λόγω έλλειψης μόνιμου και επαρκούς προσωπικού στη ΔΑΕΦΚ, ενώ υπάρχουν 1100 κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.
Στο τέλος της συζήτησης, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και να πιέζει για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις,κρατική μέριμνα για όλες τις ανάγκες (στέγαση, σίτιση, υγεία, σχολεία κα)των κατοίκων της περιοχής μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, διαγραφή – μείωση των φόρων και λογαριασμών σε ΔΕΚΟ, έκτακτη οικονομική στήριξη των πληγέντων, αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, με τις απαιτούμενες μελέτες. Να ενισχυθεί ο δήμος Μινώα Πεδιάδας με την αναγκαία έκτακτη και τακτική κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εργατοτεχνίτες, μηχανικούς, κ.ά.), με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του δήμου.
Ο λαός της περιοχής έχει ήδη βγάλει συμπεράσματα. Δεν χωρά καμία άλλη στάση αναμονής και προσμονής λύσης από «σωτήρες». Τώρα πρέπει να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την Κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και θα πρωτοστατήσει για να αναπτυχθεί και να οργανωθεί ακόμα καλύτερα αυτός ο αγώνας, με επίκεντρο την πάλη για την ανοικοδόμηση της περιοχής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα και τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή.
Τα σχόλια είναι κλειστά.