Ηράκλειο:Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη με το ΔΣ, τους εργαζόμενους και τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 19/07, κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με το ΔΣ, τους εργαζόμενους και τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στο Ηράκλειο. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε και ο Κώστας Κασμερίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με το οποίο ιδιωτικοποιεί τη δημόσια Ψυχική υγεία, την Πρόληψη και την Απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μετέφεραν την ανησυχία τους για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ και συνολικά της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης αν περάσει και εφαρμοστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και δήλωσαν την αντίθεσή τους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, με το οποίο επιδιώκεται να κλείσουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας (ΨΝΑ και ΨΝΘ), ενώ ταυτόχρονα προωθείται το κλείσιμο των ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, επίσης των δημόσιων δωρεάν “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και δίνει γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ. Το νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε στη θεραπεία, ούτε στην κοινωνική επανένταξη.
Ανέδειξε ως πηγή του προβλήματος «τη στρατηγική της ΕΕ, με την οποία συντάσσονται όλα τα άλλα κόμματα, που λέει ότι ακόμα και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα θα πρέπει να περάσουν σε μία μορφή εμπορευματοποίησης, όπως συμβαίνει σε μία σειρά άλλους τομείς, όπως στην Υγεία, στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αλλού». Έτσι, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων που έφεραν οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα επιδεινωθεί η υγεία του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους. Άλλωστε το νομοσχέδιο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα της ΕΕ.
Στηλιτεύοντας την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης του νομοσχεδίου είπε ότι «πρέπει να δώσουνε χώρο στον ιδιωτικό τομέα, που σημαίνει ότι σιγά σιγά πρέπει να αποδομηθούν, να απαξιωθούν οι δημόσιες δομές…το ίδιο έγινε με τα νοσοκομεία, με τον σιδηρόδρομο, το ίδιο γίνεται τώρα με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου».
Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), ο οποίος θα υπηρετεί τη λογική της ιατρικοποίησης ενός κοινωνικού φαινομένου, της «μείωσης της βλάβης», της αποδοχής της χρήσης μέσω του «λειτουργικού χρήστη», την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης του χρήστη και της οικογένειάς του.
Τέλος, δήλωσε πως το ΚΚΕ διαχρονικά θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μέσα και έξω από τη Βουλή, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τους νοσογόνους παράγοντες (ανεργία, φτώχεια, εντατικοποίηση της εργασίας, ανασφάλεια, αδιέξοδα για τη νεολαία κα) για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων και για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.