Κοινές δράσεις Δήμου Ηρακλείου και ΕΟΤ στην κατεύθυνση της Βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
Ο στρατηγικός στόχος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών στην Οικονομία της Φιλοξενίας και η αξιολόγηση του Ηρακλείου, μαζί με την Κέρκυρα, με βάση τα κριτήρια αειφόρων προορισμών από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού με την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε την κα. Γκερέκου διεξοδικά για την τουριστική στρατηγική του Δήμου που στηρίζεται στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, υιοθετώντας τις βασικές αρχές για μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη της Κρητικού τρόπου ζωής και διατροφής.
Η κ. Γκερέκου από την πλευρά της επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών στην Οικονομία της Φιλοξενίας και του «Ευ Ζην», κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει την πρόταση της Ελλάδας για την νέα εποχή του τουρισμού. Παράλληλα δεσμεύτηκε να στηρίξει το Ηράκλειο προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με την κατάρτιση κοινού πλάνου δράσεων Δήμου και ΕΟΤ αλλά και με την παρουσία της όπου είναι αναγκαία.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε μετά από επιστολή της Προέδρου η οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από το GSTC καθώς «τη θεωρεί δείγμα καλής πρακτικής για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας σε επίπεδο αειφορίας» . Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος παρέδωσε στην κ. Γκερέκου και την σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί πάνω σε αυτό το θέμα.
Όπως είναι γνωστό το Ηράκλειο αποτελεί την πρώτη πόλη της χώρας «με εξαιρετικές επιδόσεις» ως Αειφόρος Τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με τα κριτήρια Αειφορίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), αποσπώντας βαθμολογία 81,04% στο σύνολο βαθμολογίας του Προορισμού. Η αναλυτική και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση διήρκησε αρκετούς μήνες, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το GSTC, με την στενή συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ), συγχρηματοδοτήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA). Αποτελεί ουσιαστικά μέρος ενός καινοτόμου σχεδίου συνεργασίας των φορέων αυτών για την εκτίμηση της αειφορίας δύο ελληνικών Προορισμών, Ηρακλείου και Κέρκυρας, καθώς και τη διαμόρφωση πλάνου για ένα μέλλον αειφόρου τουρισμού, μέσα από το εφαρμοζόμενο σχήμα συγχρηματοδότησης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.