Συνελήφθη ημεδαπή στο Ηράκλειο, μέλος εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνται στις τηλεφωνικές απάτες
Συνεργοί της παρίσταναν τους γιατρούς, ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες, για δήθεν άμεση χειρουργική επέμβαση συγγενούς τους
Η ημεδαπή , έχοντας τον ρόλο του «εισπράκτορα», είχε αποσπάσει από δυο ηλικιωμένες ημεδαπές το ποσό των 7.700 ευρώ
Συνελήφθη χθες (14-02-2025) το απόγευμα στο Ηράκλειο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου, 48χρονη ημεδαπή σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα και της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 08.02.2025 έως 13.02.2025 , άγνωστοι, που είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, τηλεφωνούσαν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενα τους γιατρούς, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επείγουσα χειρουργική επέμβαση συγγενικού τους προσώπου ύστερα από δήθεν ατύχημα που είχε υποστεί. Τα δε χρήματα καλούνταν να παραδώσουν σε άτομο, που θα μετέβαινε σε σημείο που θα τους υποδείκνυαν.
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου και την αξιοποίηση στοιχείων και βιντεοληπτικού υλικού, ταυτοποιήθηκε η ημεδαπή ως το άτομο που παραλάμβανε τα χρήματα η οποία εντοπίσθηκε χθες απογευματινές ώρες και συνελήφθη .
Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο κινητά τηλέφωνα.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση της ανωτέρω υπηρεσίας, η ημεδαπή με τον ανωτέρω αναφερόμενο τρόπο είχε παραλάβει συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.700 ευρώ από δύο ηλικιωμένες ημεδαπές .
Επίσης στην ανωτέρω Υπηρεσία καταγγέλθηκαν είκοσι περιπτώσεις απόπειρας απάτης με την ίδια μέθοδο.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υπενθυμίζει στους πολίτες:
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
• Εάν οι δράστες έλθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, επιδιώξτε εάν είναι δυνατόν την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
• Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.