Σε όλη τη χώρα ψάχνουν και δεν βρίσκουν ξενοδοχοϋπαλλήλους οι ξενοδόχοι της Κρήτης, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. Οι δεινές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία την τελευταία διετία στον τουρισμό φαίνεται ότι οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα ήδη από πέρυσι να παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία του νησιού.
Την ίδια ώρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαντούν ότι υπάρχει λύση: η λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Τα μέτρα αυτά είναι κρίσιμα όχι μόνο για την επιστροφή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον φυσικό εργασιακό τους χώρο, αλλά και για την παραμονή και επιβίωση όσων ακόμη επιμένουν να υπηρετούν τον τομέα του τουρισμού.
Για τη διεκδίκησή τους δε, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, από τις 2 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και το Ηράκλειο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Νίκος Κοκολάκης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Σύλλογος έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας την παρέμβασή της σε περιπτώσεις ξενοδόχων που καταπατούν τα προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις (υπέρβαση ωραρίου, μη καταβολή υπερωριών, μη πληρωμή αργιών, μη τήρηση ρεπό κ.α.). Οι παραβιάσεις αυτές, σε συνδυασμό με το “κούρεμα” του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους καθιστούν δύσκολη την παραμονή στην εργασία για τους ξενοδοχοϋπαλλληλους, πολλοί από τους οποίους έχουν οδηγηθεί σε άλλες εργασίες, για να επιβιώσουν.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, ήδη από πέρυσι, στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου το 20% – 25% των θέσεων ήταν κενές, με συνέπεια την υπερεργασία – απλήρωτη κατά κύριο λόγο – για τους εναπομείναντες. Το ποσοστό αυτό, κατά τον ίδιο, μεταφράζεται σε έλλειμμα 2.000 – 3.000 εργαζομένων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, αριθμός πολύ μεγάλος και ιδιαίτερα δύσκολος να καλυφθεί με δεδομένα τα προβλήματα, αλλά και την απουσία αναβαθμισμένων τουριστικών σχολών.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κοκκολάκης, η εικόνα αυτή μπορεί να αναστραφεί, εφόσον ληφθούν μέτρα στήριξης των εποχιακά εργαζόμενων στον τουρισμό, με την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την επαναφορά των επιδομάτων ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα και μια σειρά ακόμη από παρεμβάσεις, όπως η επαναφορά του εφάπαξ και η αναβάθμιση των τουριστικών σχολών. Τα αιτήματα αυτά αποτελούν και το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων το επόμενο διάστημα.https://www.ertnews.gr/