Κάποτε η Πλατιά Στράτα, όπως αποκαλούν οι παλιοί Ηρακλειώτες τη λεωφόρο Καλοκαιρινού, αποτελούσε το πιο εμπορικό κομμάτι της πόλης του Ηρακλείου. Τα μαγαζάκια της εποχής μπορεί να ήταν πιο μικρά, όμως ήταν δεκάδες και έσφυζαν όλα από κόσμο.
Ήταν ο δρόμος όπου καθημερινά διαδραματίζονταν όλες οι εμπορικές συναλλαγές των Ηρακλειωτών και σε αυτόν μπορούσες να βρεις καταστήματα κάθε είδους. Η περιοχή είχε μεγάλη ζήτηση και τα τότε εμπορικά καταστήματα, τσαγκάρικα, κουρεία, καφενεία, μαγειρεία, μανάβικα, μπακάλικα, υφασματοπωλεία κ.λπ., έπαιζαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στην οικονομία, προσφέροντας ένα εξαιρετικό εισόδημα στον επαγγελματία.
Η άνθηση της λεωφόρου συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες μέχρι και λίγο πριν μας χτυπήσει την πόρτα η οικονομική κρίση. Έκτοτε και για περίπου 10 χρόνια η παλιά της αίγλη έχει χαθεί, συμπαρασύροντας και άλλους δυνατούς εμπορικά δρόμους, όπως είναι η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η Αγίου Μηνά, η Χάνδακος, η μικρή Έβανς και η 1821.
Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι για μία και πλέον δεκαετία πολλά καταστήματα στις περιοχές αυτές να έχουν βάλει «λουκέτο» και να μην παρουσιάζεται ενδιαφέρον ενοικίασής τους.
Οι εικόνες που αντικρίζει όποιος περνάει από αυτές είναι αποκαρδιωτικές…
Κλειστά καταστήματα το ένα δίπλα στο άλλο βουτηγμένα στην εγκατάλειψη, που μετά βίας διακρίνεται το ενοικιαστήριο που έχει τοποθετηθεί σε κάποια λόγω της σκόνης που τα έχει σκεπάσει, είναι η κατάσταση που επικρατεί.
Τα μαγαζιά μάλιστα που έχουν βάλει “λουκέτο” και δεν άνοιξαν ποτέ ξανά είναι περισσότερα από αυτά που λειτουργούν, με τους ιδιοκτήτες τους να παλεύουν καθημερινά με κόπο, θυσίες και βάσανα να επιβιώσουν και να μην οδηγηθούν και αυτά στο κλείσιμο.
Άλλαξε η εμπορική πιάτσα! – Τι φταίει
Η εμπορική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια μεταφέρεται σταδιακά σε άλλους δρόμους του εμπορικού κέντρου του Ηρακλείου, αλλά και περιφερειακά στις γειτονιές, μακριά από τον οικιστικό ιστό. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εκάστοτε πολιτικές οδηγούν στον… θάνατο του εμποράκου και κατ’ επέκταση της μικροεπιχειρηματικότητας. Η αλλαγή στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού και η αδυναμία ανεύρεσης ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο κέντρο του Ηρακλείου είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που τα “λουκέτα” έγιναν συνήθεια στις περιοχές αυτές.
Πάντως, σε ό,τι αφορά στα ενοίκια, δε φαίνεται να είναι ακριβά σε σχέση με άλλες περιοχές που κρίνονται από μερίδα πολιτών απαγορευτικά για την τσέπη τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η εμπορική πιάτσα. Το εμπορικό κέντρο του Ηρακλείου, λόγω της εξάπλωσης των περιφερειακών καταστημάτων, συρρικνώνεται
«Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η εμπορική πιάτσα. Το εμπορικό κέντρο του Ηρακλείου, λόγω της εξάπλωσης των περιφερειακών καταστημάτων, συρρικνώνεται. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν ανοίξει πολλά εμπορικά μαγαζιά και πολυκαταστήματα περιφερειακά, έχει μειώσει κατά πολύ την αγοραστική κίνηση στις περιοχές αυτές. Αρκετός κόσμος δεν κατεβαίνει πια στο εμπορικό κέντρο του Ηρακλείου», ανέφερε, σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, τονίζοντας πως είναι κρίμα να μαραζώνουν άλλοτε εμπορικοί δρόμοι και ότι καλό θα ήταν να αξιοποιηθούν αυτά τα καταστήματα.
Αν μπει πάντως κάποιος στη διαδικασία να συγκρίνει τη σημερινή τους εικόνα με την τότε, η καρδιά του θα σφιχτεί και θα ζωγραφιστεί στα μάτια του η θλίψη. Αν μάλιστα ρωτήσεις τους Ηρακλειώτες και δη τους παλιούς, θα σου πουν πως είναι τουλάχιστον λυπηρό, ειδικά για όσους έζησαν αυτούς τους δρόμους στις μεγάλες δόξες τους, να τους βλέπουν σήμερα να αποδυναμώνονται και να μη γίνεται κάτι προκειμένου να αποκτήσουν και πάλι την παλιά τους δυναμική και ζωντάνια. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, στο μέλλον ότι ίσως κάτι θα γίνει…