Ηράκλειο: “Στον αέρα” η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας και η φροντίδα 2.000 ασθενών – Έκκληση για χρηματοδότηση
Ηράκλειο: “Στον αέρα” η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας και η φροντίδα 2.000 ασθενών – Έκκληση για χρηματοδότηση
Η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί άμεσα την λειτουργία της κινητής μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ που εξυπηρετεί σε σταθερή βάση 2.000 ασθενείς, ανάμεσά τους ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους, στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, καλύπτοντας τα σοβαρά κενά στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Η κινητή μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, αλλά από την 1η Αυγούστου, εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση για την χρηματοδότησή της, θα σταματήσει να επισκέπτεται περιοχές της ενδοχώρας, όπου, σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας, παρακολουθεί ασθενείς με ψυχικά νοσήματα, ελαφρύτερα ή πιο βαριά.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο επιστημονικός υπεύθυνος της κινητής μονάδας, καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, ήδη έχουν λήξει οι συμβάσεις του προσωπικού της μονάδας, που θα εξακολουθεί να εργάζεται, ωστόσο, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Έως τότε θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι της τάξης των 70.000 -80.000 ετησίως, που απαιτείται για την λειτουργία της, όταν το κόστος για αντίστοιχες μονάδες, όπως πρόσθεσε, ανέρχεται σε 300.000 – 400.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που η μονάδα σταματήσει να λειτουργεί, οι κάτοικοι της ενδοχώρας, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ανάλογες υπηρεσίες, θα πρέπει να απευθύνονται είτε σε ιδιώτες, εφόσον υπάρχουν στην περιοχή τους, είτε να περιμένουν για μήνες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού σε δημόσια δομή.
Ωστόσο, η ταλαιπωρία των πολιτών, δεν θα είναι η μόνη συνέπεια από ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας της κινητής μονάδας, που εδώ και 10 χρόνια παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκεπτόμενη τις Μοίρες, τον Χάρακα, το Αρκαλοχώρι, το Καστέλλι, την Βιάννο, την Χερσόνησο και τις Αρχάνες, έχοντας εξυπηρετήσει μέχρι τώρα 4.000 χιλιάδες ασθενείς. Σήμερα το προσωπικό της μονάδας παρακολουθεί σταθερά 2.000 άτομα, τα οποία δεν έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ανάλογες υπηρεσίες.
Πρόκειται για ασθενείς ηλικιωμένους, που βιώνουν συνθήκες μοναξιάς και απομόνωσης στα χωριά, ανθρώπους κάθε ηλικίας, μέχρι και παιδιά ή έφηβοι, που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και άλλα νοσήματα, ανάμεσά τους και βαριά, όπως η σχιζοφρένεια, η ψύχωση και η διπολική διαταραχή.
Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, η κινητή μονάδα έχει οδηγήσει σε μείωση άνω του 50% τις υποτροπές ασθενών και κατ’ επέκταση έχει περιορίσει τις εισαγωγές στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου, λόγω των αυξημένων περιστατικών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ράντζα στους διαδρόμους.
Παράλληλα, το προσωπικό της κινητής μονάδας, σε συνεργασία με την εισαγγελία Ηρακλείου και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, παρακολουθεί σε τακτική βάση παραβατικούς ψυχιατρικούς ασθενείς που έχουν αποφυλακιστεί, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται ενδεχόμενα περιστατικά βίας, με κίνδυνο ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.
Σημειώνεται ότι η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας ήταν παρούσα και στον φονικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου, παρέχοντας φροντίδα στους σεισμόπληκτους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και παίρνοντας τα εύσημα από την τότε αρμόδια υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία είχε φροντίσει για την συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας της. “Η ελληνική πολιτεία πρέπει να έχει συνέχεια” τόνισε ο κ. Βγόντζας, καλώντας την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ΥΠΕ Κρήτης να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ώστε να μην ανασταλεί και μάλιστα άμεσα η λειτουργία της μονάδας.
«Γίνεται αντιληπτό από όλους πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας για την ενδοχώρα και πόσο απαραίτητες είναι οι υπηρεσίες της» επεσήμανε, μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς», και ο κ. Βασίλης Κούδας ψυχίατρος, μέλος της Διοίκησης Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και της Ένωσης Νσοκομειακών Γιατρών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει άμεσα το Υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να συνεχιστεί η λειτουργία της.
«Σε διαφορετική περίπτωση, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ λειτουργούμε με ράντζα, είναι αδύνατον το τμήμα μας να ανταπεξέλθει σε αυτό τον όγκο των περιστατικών», κατέληξε ο ίδιος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.