politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Ηράκλειο: Σε Βουλή και Ευρωβουλή έφτασε το θέμα των εργαζομένων στον Τουρισμό

Ημερομηνία:

Ο κ. Συντυχάκης ζητάει να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρέθυμνο και Λασίθι), ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου.

Παράλληλα ζητά να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης καθώς και να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στις σημερινές συνθήκες είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην έχουν ξεκινήσει να εργάζονται όχι μόνο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει η Κλαδική και οι Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά ούτε και μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον προγραμματισμό των οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεών τους και την ίδια τους την επιβίωση, αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο.

Την εργασιακή ανασφάλεια επιτείνει το γεγονός ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα ανοίξουν καθόλου την ερχόμενη τουριστική περίοδο, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι αναφέρονται σε συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας ή ανακοινώνουν την περιορισμένη λειτουργία μόνο κάποιων ξενοδοχειακών τους μονάδων, το ίδιο δηλώνουν εποχικές επισιτιστικές επιχειρήσεις, ενώ μεγάλα τουριστικά γραφεία είτε έχουν απολύσει μαζικά το προσωπικό τους είτε έχουν δηλώσει αναστολή εργασιών μέχρι τον Σεπτέμβρη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  1. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρέθυμνο και Λασίθι) ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου, να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους ή πότε έληξε η επιδότηση.
  2. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία, που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  3. Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι των οποίων το ξενοδοχείο ή η επισιτιστική επιχείρηση ή το τουριστικό γραφείο είχε ξεκινήσει να λειτουργεί και να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης, να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και να λάβουν κανονικά το Δώρο Πάσχα.
  4. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.
    Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση τη περσινή περίοδο.
    Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται».

Παρέμβαση και στην Ευρώπη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το μεγάλο πλήγμα που αναμένεται να επιφέρει στο διεθνή Τουρισμό ο αντίκτυπος από τον Covid-19 ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας αλλά και μία πανευρωπαϊκή πολιτική που θα προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του Covid-19 στο διεθνή τουρισμό αναμένεται οι διεθνείς αφίξεις το 2020 να μειωθούν έως 30% σε σύγκριση με το 2019. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι με διαφορά η χειρότερη μείωση που έχει σημειωθεί σε καιρό ειρήνης. Μία τέτοια αναμενόμενη πτώση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού μεταξύ 300-450 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν η ποσοστιαία μείωση των εσόδων στην Ευρώπη να είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων αναμένεται απώλεια περίπου 75 εκ. θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο από τις οποίες οι 10,2 εκ. στην Ευρώπη.

Για τη χώρα μου την Ελλάδα που ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και στήριξης του ΑΕΠ της και σύμφωνα με εκτιμήσεις η απώλεια μόνο του ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 θα ανέλθει στα 4,5 δισ ευρώ ενώ η πιθανή απώλεια των θέσεων εργασίας θα ξεπεράσει τις 45.000 εργαζόμενους.

Επίσης όπως, διαπιστώνεται από μελέτες μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες.

Ο Τουριστικός τομέας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι αυτή την ώρα στο πιο κρίσιμο σημείο του εδώ και δεκαετίες. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά με άμεσα συνδυαστικά μέτρα που θα καταστήσουν και πάλι εφικτή την επανεκκίνησή του, προκειμένου να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του τουρισμού στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας.

Η μετακίνηση τουριστών και επιβατών από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ, με ασφάλεια και στον υγειονομικό τομέα λόγω του Covid 29, είναι πρωταρχικής σημασίας. Μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μεταφορά επιβατών τουριστών χωρίς κίνδυνο, που θα καθιστούν τα ταξίδια ασφαλή, αλλά και θα βοηθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας στον τουριστικό κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περισσότερο από αναγκαία.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Σε ποια άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα προτίθεται να προβεί για να στηρίξει τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

  2. Ποιες πολιτικές προτίθεται να προκρίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή και χωρίς κίνδυνο για την υγεία, μετάβαση των πολιτών από χώρα σε χώρα της ΕΕ;»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής...

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ...

Ο 33χρονος Γάλλος οδηγήθηκε στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη πριν...

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής...

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ...

Ο 33χρονος Γάλλος οδηγήθηκε στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη πριν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής στη μέση του ταξιδιού

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ έρχεται να «ζωντανέψει» τα φετινά...