Καλείται να αλλάξει σχολείο προκειμένου να συνεχίσει να περιθάλπεται από σχολικό νοσηλευτή – Τι αναφέρει ο πατέρας της 13χρονης στο neakriti.gr
Δύσκολες ώρες βιώνουν οι γονείς ενός 13χρονου κοριτσιού στο Ηράκλειο, το οποίο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, και το οποίο καλείται να αλλάξει σχολείο, προκειμένου να συνεχίσει να περιθάλπεται από σχολικό νοσηλευτή, όπως γινόταν από την Α’ τάξη του δημοτικού.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr, ο πατέρας της μαθήτριας, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ενημερώθηκε ότι ο σχολικός νοσηλευτής δε θα μπορεί να βρίσκεται δίπλα της στο Γυμνάσιο στο οποίο φοιτά από την περυσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, αυτό που ανακοινώθηκε στους γονείς της μικρής είναι ότι είτε το κορίτσι θα πρέπει να αλλάξει σχολείο, είτε να πληρώσουν οι γονείς της ιδιωτικό νοσηλευτή.
Πλέον, η μαθήτρια καλείται να αλλάξει σχολικό περιβάλλον και να μεταβεί από το κέντρο του Ηρακλείου σε σχετικά απομακρυσμένο γυμνάσιο της πόλης. Όπως ανέφερε ο πατέρας της 13χρονης, η οικογένεια υπέβαλε και φέτος κανονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά, απορώντας για την εξέλιξη, η οποία εύλογα έχει αναστατώσει τόσο τη μαθήτρια όσο και τους γονείς της.
Επισημαίνεται ότι, καθώς σύμφωνα με τον πατέρα της η μικρή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, πρέπει να κάνει μετρήσεις και να της χορηγείται ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο σχολείο.
«Φέτος για πρώτη φορά έχει μείνει το παιδί χωρίς νοσηλεύτρια. Ενώ όλα αυτά τα χρόνια, από την Α’ δημοτικού, το παιδί μου πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, είχε σχολικό νοσηλευτή, φέτος δεν ξέρω ποιες διαδικασίες τηρήθηκαν ή δεν τηρήθηκαν ώστε να μην έχει το παιδί μου σχολική νοσηλεύτρια», ανέφερε, εμφανώς απογοητευμένος, ο πατέρας του κοριτσιού.
«Το να μεταφέρεις σε άλλο σχολείο ένα παιδί που ήδη έχει ανταπεξέλθει στο λεγόμενο σχολικό bullying, που λόγω της διαφορετικότητας κάποια παιδιά – κακά τα ψέματα – το κάνουν προς τα συνομήλικά τους, δεν είναι καθόλου εύκολο. Η κόρη μου είναι πλέον ισότιμη, έχει εγκλιματιστεί στο σχολείο, μπορεί να δραστηριοποιείται και να κάνει ακόμα και γυμναστική, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά», επισήμανε ο πατέρας της 13χρονης, συμπληρώνοντας ότι πλέον «αυτά θα πρέπει να γίνουν ξανά από την αρχή, αλλάζοντας ένα σχολικό περιβάλλον».
Ψυχολογική πίεση
Σύμφωνα με τον πατέρα, μάλιστα, το παιδί του νιώθει μεγάλη ψυχολογική πίεση και «αναρωτιέται εάν έχει φταίξει σε κάτι σε όλο αυτό το πράγμα».
«Κάθε παιδί δικαιούται να έχει τα ίδια δικαιώματα και φυσικά τις ίδιες υποχρεώσεις στο σχολικό του περιβάλλον. Θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε αυτό το παιδί να μη νιώθει άβολα και να νιώθει ισότιμο με τα υπόλοιπα παιδιά», ανέφερε με νόημα ο πατέρας της μαθήτριας.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, ενημερώθηκε από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ότι για να έχει τη φροντίδα σχολικού νοσηλευτή το παιδί του, θα πρέπει να αλλάξει σχολείο και να μεταβεί ουσιαστικά στην… άλλη άκρη της πόλης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση παραμονής της μαθήτριας στο Γυμνάσιο που φοιτά από πέρυσι, θα πρέπει να αναλάβουν οι γονείς της το κόστος νοσηλευτή.
«Δε θα αφήσω το παιδί μου να υπομείνει για μία ακόμη φορά τη βάσανο της ενσωμάτωσης σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον, που συχνά αντιμετωπίζει με ποικίλους τρόπους τη διαφορετικότητα», είπε ο πατέρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι με τις προσλήψεις νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ δύναται να έχουν προσληφθεί σε σχολεία που δε χρειάζονται καν τέτοιες φροντίδες, εκτός από τα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν.
Στο πλευρό της 13χρονης η Ένωση Γονέων
Στο μεταξύ, στο πλευρό της 13χρονης και της οικογένειάς της βρίσκεται η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, η οποία φέρεται διατεθειμένη να φτάσει μέχρι το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να αναδειχτεί το θέμα και να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Δουλουφάκης, «υπάρχουν δύο λύσεις: Είτε να πάει σε ένα άλλο σχολείο μακριά από εκεί που ανήκει – αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο για ένα παιδί, αλλά και για τους γονείς του, να αλλάζει σχολικό περιβάλλον, δεν είναι δηλαδή αυτό το φυσιολογικό – είτε να προσλάβουν οι ίδιοι οι γονείς νοσηλεύτρια, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο».
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε ως Ένωση, και θα φτάσουμε και μέχρι το υπουργείο, γιατί το πράγμα είναι αρκετά σοβαρό», επισήμανε, κλείνοντας, ο κ. Δουλουφάκης.https://www.neakriti.gr/