Σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται καθημερινά, η προσπάθεια να κλείσεις ραντεβού με γιατρό στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.
Για να είμαστε ακριβείς τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον να τα καταφέρεις και αυτό φαίνεται στην πλατφόρμα του ΠΑΓΝΗ, όπου τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά.
Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε δεκάδες ιατρεία ,μεταξύ αυτών και πολλά «πρώτης γραμμής». Στις αρχές Μαρτίου το πρόβλημα υπήρχε σε 22 ιατρεία και σήμερα έχουν φθάσει τα 32!
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ιατρείο κακοηθειών θυρεοειδούς, το καρδιολογικό, το νευρολογικό για επιληψίες, το νευρολογικό για σκλήρυνση κατά πλάκας, το ορθοπεδικό, το ορθοπεδικό γόνατος ισχύων, το οφθαλμολογικό.
Ακόμη το παθολογικό-διαβητολογικό, το πνευμονολογικό, το ρευματολογικό, το χειρουργείο ογκολογίας μαστού, το ψυχιατρικό, το ΩΡΛ, το αιματολογικό, το γυναικολογικό, το γαστρεντερολογικό, το αγγειοχειρουργικό, το δερματολογικό, το νεφρολογικό και πάρα πολλά άλλα.
Σε όλα αυτά η ένδειξη είναι «Σε αναμονή νέων διαθέσιμων ραντεβού».
Τα ραντεβού κλείνονται κάθε μήνα μέσα σε 2-3 ώρες και αρκετοί βάζουν «μέσον» κάποιον γνωστό τους για να τα καταφέρουν, σύμφωνα με την γραμματέα της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Γρηγορία Μπέτση.
Όσον αφορά εκείνα που κλείνονται μέσω τηλεφώνου ανέφερε ότι «υπάρχει τόσο μεγάλος φόρτος, που ο κόσμος εξαιρετικά δύσκολα «πιάνει» γραμμή».
Είπε ακόμη ότι σύντομα στο ΠΑΓΝΗ τα ηλεκτρονικά ραντεβού θα επεκταθούν και στις εξετάσεις, ενώ η Διοίκηση έχει αυξήσει τις τηλεφωνικές γραμμές.
Το σοβαρό αυτό θέμα, έχει απασχολήσει και τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου .
Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρός Αλέξανδρος Πατριανάκος η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε στους εκπροσώπους του Συλλόγου ότι δεν έχει την δυνατότητα να κλείνει περισσότερα ραντεβού με ορίζοντα τριμήνου, όπως της ζητήθηκε, γιατί έτσι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς στα ειδικά ιατρεία και το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη, όπως είναι ο ρόλος του.
Να σημειώσουμε τέλος κάτι που είναι γνωστό σε όλους, ότι οι ανάγκες για δωρεάν υπηρεσίες υγείας έχουν «εκτοξευθεί».
Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ,κλείστηκαν στο Πανεπιστημιακό 4.000 πρωινά ραντεβού πολιτών που έπρεπε να εξεταστούν από γιατρούς, για διάφορες παθήσεις.ekriti.gr