Το κουβάρι των βαλτωμένων πολεοδομικών σχεδίων σε πάρα πολλές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου είναι αποφασισμένη να ξετυλίξει η νέα Δημοτική Αρχή, έχοντας να αντιμετωπίσει όμως χρόνια προβλήματα, όπως τη γραφειοκρατία, την αλλαγή των νόμων και τον υπερσυγκεντρωτισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μεγάλες περιοχές του Ηρακλείου και μάλιστα πυκνοδομημένες όπως τα Καμίνια εκκρεμεί το σχέδιο πόλης εδώ και 28 χρόνια, ενώ σε άλλες επίσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κρατώντας σε ομηρία τους κατοίκους όπως όλη την περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου, την περιοχή ΤΕΙ – Εσταυρωμένου όπου θα επαναπροκηρυχθεί η μελέτη κ.α.
Στα Καμίνια δεν μπορούν επίσης να γίνουν αναπλάσεις ενώ μέχρι στιγμής στη δεύτερη ανάρτηση έχουν επίσης κατατεθεί πολλές ενστάσεις η εξέταση των οποίων θα γίνει αρχές Μαρτίου ενώ τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε και οριοθέτηση των ποταμών και ρεμάτων.
Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη είναι και το γεγονός ότι επί δεκαετίες και με τις αλλαγές των νόμων δεν υπήρχαν σε πολλές περιοχές γεωλογικές μελέτες, για ρέματα και ρήγματα.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη, που ανέλυσε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν και το σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει για προχωρήσουν οι πολεοδομικές μελέτες.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι μελέτες για τον Άη Γιάννη Χωστό, που ξεκίνησε το 2006 και για την οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση, στην Αμφιθέα όπου θα γίνει και άλλη ανάρτηση, Αγία Ειρήνη, Κορακοβούνι, Μαραθίτης, κάτω Κατσαμπάς, παπαΤίτου όπου έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και θα υπαρχουν εξελίξεις έως το τέλος του 2024.
Επίσης επανεκινείται η πολεοδομική μελέτη στην Άνω Αλικαρνασσό, στις Βασιλειές και στο Σκαλάνι Γούρνες Τεμένους και Ανατολικό Πολεοδομικό που επίσης έχουν βαλτώσει. Γραφειοκρατία και συνεχείς τροποποιήσεις νόμων έχουν βαλτώσει τα πολεοδομικά σχέδια και σε Ατσαλένιο, Μεσαμπελιές και Κορώνη Μαγαρά που επίσης δομούνται χωρίς ουσιαστικά σχέδιο.
Η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας ανέφερε επίσης ότι ξεκινά από το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το τοπικό Πολεοδομικό σε όλο το δήμο Ηρακλείου και τους οικισμούς, που προβλέπει τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, καθορίζει χρήσης γης, δρόμους κ.α
Αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στην Πολεοδομία καθώς από 80 άτομα τώρα δουλεύει με 30 φέρνοντας ως παράδειγμα τις οικοδομικές άδειες που πρέπει να ελεγχθούν και εξετάζονται και ανέρχονται σε 819(πρέπει να συμπληρωθούν οι φάκελλοι) και άλλες 213 που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν κυρίως στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα όπου πριν το τέλος λήξης της προθεσμίας είχαν κατατεθεί οικοδομικές άδειες.
Τέλος είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες στα πρώην στρατόπεδα Μπετεινάκη και Γιακουμάκη που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο,για τη δημιουργία υποδομών που θα φιλοξενήσουν το καλλιτεχνικό και μουσικό σχολείο και νέο δημοτικό.ekriti.gr