Κάτω τα χέρια από την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση!
Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το σχετικό Νομοσχέδιο!
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου -προαπαιτούμενου για το Ταμείο Ανάκαμψης- για ψήφιση την Δευτέρα 29/7 μέσω fast track διαδικασιών, επιχειρεί να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκχώρηση της Ψυχικής Υγείας σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο-έκτρωμα προβλέπει την πλήρη διάλυση των ήδη υποστελεχωμένων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, την ουσιαστική παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την αντικατάσταση της θεραπευτικής παρέμβασης με αυτή της καταστολής και του εγκλεισμού. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου διακρίνεται από την ιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι η τοξικοεξάρτηση και η παραβατικότητα ανηλίκων, την περιθωριοποίηση και εγκατάλειψη αυτών που για τον καπιταλισμό είναι κοστοβόροι, εν δυνάμει επικίνδυνοι, και μη παραγωγικοί και την επέκταση και επικράτηση του κεφαλαίου σε έναν τομέα που θα του αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Το νομοσχέδιο καταργεί τα δύο μεγαλύτερα ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), χωρίς καμιά πρόβλεψη δημιουργίας δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Την ίδια στιγμή προβλέπει την δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), όπου εκεί τσουβαλιάζονται και εξισώνονται δημόσιες υπηρεσίες με ιδιωτικές κλινικές και ΜΚΟ, με τις τελευταίες να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και πρότζεκτ αδιευκρίνιστης διάρκειας και ποιότητας. Με την συνεχή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών, είναι φως φανάρι πού θα κατευθύνονται οι έχοντες ανάγκη υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Σε ότι αφορά την απεξάρτηση, επιδιώκεται να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τα ενοχλητικά δημόσια και δωρεάν «στεγνά» προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης (18Ανω, ΚΕΘΕΑ, Ιανός, Αργώ κ.α.). Τη θέση τους προβλέπεται να την πάρει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τη ονομασία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) όπου η εξάρτηση θα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως ασθένεια του εγκεφάλου και όχι ως σύμπτωμα κοινωνικής δυσφορίας και ανασφάλειας, και θα προκρίνεται η παροχή υποκατάστατων, η μείωση της βλάβης και οι βραχείες παρεμβάσεις, καταργώντας το βασικό εργαλείο θεραπείας που είναι η ίδια η θεραπευτική σχέση και η κοινότητα, προκειμένου ο χρήστης να γίνει «λειτουργικός» και χειραγωγήσιμος, χωρίς κανένα δικαίωμα να επιλέξει θεραπευτική προσέγγιση. Και εδώ βέβαια ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα επί πληρωμή προγράμματα αποτοξίνωσης για τα οποία προβλέπεται περίοπτη μεταχείριση και χρηματοδότηση.
Το νομοσχέδιο δεν χαρίζεται ούτε στους ανήλικους με παραβατικές συμπεριφορές. Οι «Μονάδες Σωφρονισμού Ανήλικων Παραβατών» που προβλέπονται, μόνο εικόνες κολαστηρίων –αναμορφωτηρίων φέρνουν στο μυαλό. Η εφηβική οργή και αποκλίνουσα συμπεριφορά για ακόμη μια φορά δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό σύμπτωμα ενός βίαιου συστήματος αλλά ως περίπου ανίατη βιολογική νόσος που χρήζει καταστολής και εγκλεισμού.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους στις υπό κατάργηση δομές ψυχικής υγείας, το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας και η εργασία με μπλοκάκι προβλέπεται να επικρατήσουν πλήρως, ενώ την ίδια στιγμή η μετακίνηση εργαζόμενων από δομή σε δομή «σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας» θα είναι στην ημερήσια διάταξη, καθιστώντας τους όμηρους της κάθε διοίκησης.
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στην εδώ και χρόνια προσπάθεια κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών όπως είναι η υγεία και η παιδεία και συνιστά κομβική τομή στην σχεδιασμένη από την κυβέρνηση, συνολική διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την απόσυρσή του αφορά όλο το λαό. Γι αυτό και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες των εργαζόμενων πρέπει να γιγαντωθούν από τη συμμετοχή εργαζόμενων από όλους τους κλάδους και νεολαίας.
Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η “τσέπη” τους και οι χρόνιοι ασθενείς να μεταφέρονται σε χώρους “αποθήκες ψυχών”.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απεξάρτηση τη δημιουργία ΝΠΙΔ και την κατάργηση προγραμμάτων με “δείγματα γραφής” στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το “18ΑΝΩ”, το “ΑΡΓΩ”, το “ΔΙΑΠΛΟΥΣ”, ο “ΙΑΝΟΣ”, τα Κέντρα Πρόληψης. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να μην ψηφιστεί. Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα αφήσουμε τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης να γίνουν βορά στα χέρια κάθε λογής ιδιώτη, δεν αφήσουμε τους ασθενείς, τους θεραπευόμενους στον τομέα των εξαρτήσεων να μείνουν στο περιθώριο και μακριά από την βασική κάλυψη των αναγκών τους! Να σημάνει συναγερμός!
Απαιτούμε:
• Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Όχι στην κατάργηση των ψυχιατρικών κλινικών.
• Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
• Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία». Έξω οι ιδιώτες από το χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
• Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στελεχωμένες με το απαιτούμενο για τις κοινωνικές ανάγκες μόνιμο προσωπικό
• Ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και των κέντρων πρόληψης
• Δημιουργία και ενίσχυση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας για παιδιά εφήβους και ενήλικους
• Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.