Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αστέγων του Ηρακλείου φέρνει στο προσκήνιο ο θάνατος, χθες το απόγευμα, ενός άνδρα, περίπου 50 ετών, “γνωστής φυσιογνωμίας” του κέντρου της πόλης, που επέμενε να ζει στους δρόμους.
Ο άτυχος άνδρας, σαν ζωντανός – νεκρός, με προβλήματα αλκοολισμού, παρέμενε “αμετανόητος” άστεγος καθώς κατ’ επανάληψη οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είχαν επιχειρήσει να τον βοηθήσουν.
Τα όσα περιέγραψε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη είναι χαρακτηριστικά και ενδεικτικά και άλλων περιπτώσεων αστέγων. Κάμποσες φορές είχε ζητηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα, η συνδρομή της αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας, του ΚΕΘΕΑ και του ΕΚΑΒ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Έμπαινε στο νοσοκομείο ή σε άλλες δομές και μετά από λίγο επέστρεφε στους δρόμους, αρνούμενος να φιλοξενηθεί στο κέντρο αστέγων του δήμου Ηρακλείου. “Ακόμη και με τις προξενικές αρχές της χώρας του, της Γερμανίας, επικοινωνήσαμε μήπως και εντοπίσουμε συγγενείς του, όμως δεν βρέθηκε κανένας δικός του” ανέφερε η ίδια. Τελικώς, χθες το απόγευμα, υπό συνθήκες τσουχτερού κρύου, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην πλατεία Κορνάρου. Ο γιατρός του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο δε μπόρεσε να τον βοηθήσει καθώς ήταν ήδη νεκρός και αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα αίτια του θανάτου του.
Ένας ακόμη άστεγος του Ηρακλείου, ζωντανός – νεκρός, δίπλα στις λάσπες. Η φωτογραφία είναι σημερινή, του Δημ. Ξενάκη.
Μία ανάλογη περίπτωση αστέγου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου, χωρίς και πάλι να καταφέρουν να τον πείσουν να στεγαστεί στο κέντρο. Συνολικά, σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, κατά την τελευταία απογραφή που έκαναν, στο Ηράκλειο ζουν κάτω από κακές συνθήκες, σε ακατάλληλα καταλύματα ή και στο δρόμο 20-25 άτομα. Άνθρωποι με περιθωριακό προφίλ: κυρίως εξαρτημένοι, με ψυχολογικά προβλήματα, που αρνούνται να εγκαταλείψουν αυτό που θεωρούν “εστία” τους, να βοηθηθούν, να στεγαστούν σε δομές, ακόμη και να εισαχθούν στο νοσοκομείο, κάποιες φορές, για ιατρική συνδρομή.
Την ίδια ώρα, στο κέντρο αστέγων του Ηρακλείου, υπάρχουν κενά δωμάτια και κρεβάτια, όπως λέει η κ. Παπαδάκη. Ένα κέντρο που και τώρα, όπως σε κάθε περίσταση ειδικών καιρικών συνθηκών, παραμένει ανοικτό για όλους τους άστεγους, χωρίς καμία απαιτούμενη διαδικασία. Όμως, ακόμη κι έτσι, στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας 15 άστεγοι βρήκαν στέγη εκεί.
Το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άδεια δωμάτια για αστέγους και ταυτόχρονα οι άστεγοι εξακολουθούν να ζουν υπό ακατάλληλες συνθήκες, με ολέθρια κατάληξη στην περίπτωση του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του χθες, καταδεικνύει την αδυναμία κατάλληλης προσέγγισής τους από τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες. Με άλλα λόγια την αδυναμία της οργανωμένης πολιτείας να βοηθήσει ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.
“Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχουμε δομές με γιατρούς και ειδικούς επαγγελματίες για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους” παραδέχθηκε η κ. Παπαδάκη, τονίζοντας πως το κέντρο αστέγων του Ηρακλείου λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός, προκειμένου οι άστεγοι να μπορέσουν να “ξαναχτίσουν” τις ζωές τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, ο δήμος Ηρακλείου, υλοποιώντας το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ήδη φροντίσει για τη στέγαση 60 ανθρώπων και τελεί εν αναμονή της έγκρισης της συνέχισής του, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν και άλλοι άνθρωποι.https://www.ertnews.gr/