Ηράκλειο : Περισσότερα από 52.500 φυτά σε 11 κοινόχρηστους χώρους 60 στρεμμάτων του Δήμου Ηρακλείου από το LIFE GrIn

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν από την Ελλάδα οι Δήμοι Ηρακλείου και Αμαρουσίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE GrIn, που έχει ως στόχο την ενίσχυση του πρασίνου στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, το οποίο παρουσιάστηκε στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς εταίρους στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Με στόχο την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου για την ενίσχυση της προσαρμογής της πόλης στην κλιματική αλλαγή, 11 κοινόχρηστοι χώροι της πόλης αλλάζουν μορφή μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος LIFE GrIn για την «Προώθηση της Ενσωμάτωσης Πρασίνων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη Βελτίωση της Διακυβέρνησης σε Σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις». Πρόκειται για το Πάρκο Θεοτοκόπουλου, τον Τάφο Καζαντζάκη, το Πάρκο Μπαντουβά, το Α’ και Β’ Ρέμα Χρυσοπηγής, τη Λεωφόρο Νικ. Παναγιωτάκη, τους Πευκώνες Δειλινών, τις Νησίδες στην Πλαστήρα, το Πάρκο Πουλή, το Πάρκο Σοφίας και το Ρέμα Ερυθραίας. Στα σημεία παρέμβασης φυτεύτηκαν περισσότερα από 52.500 κυρίως αυτοφυή ενδημικά φυτά και εγκαταστάθηκαν μικροκατασκευές από φυσικά υλικά καθώς και έξυπνα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα μπορέσουν στο μέλλον να αξιοποιήσουν το νερό της άρδευσης και από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός «Το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό και αποδείχθηκε και αποδοτικό. Είναι σημαντικό γιατί μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε δραστικά τους χώρους πρασίνου και αυτό σε ένα βαθμό, όσο ήταν δυνατόν μέσα από το πρόγραμμα, έχει επιτευχθεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι έγιναν φυτεύσεις με τις κατάλληλες μελέτες, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, περισσότερων από 60 στρεμμάτων μέσα στον αστικό μας ιστό. Φυτεύτηκαν περίπου 52.500 χιλιάδες φυτά και μάλιστα με έμφαση στα ενδημικά φυτά το οποίο έχει την αξία του και εδώ επιστρέφουμε στη συζήτηση για την κουλτούρα του πρασίνου που πρέπει να αναπτύξουμε.

Φυτεύοντας και τα ενδημικά φυτά περνάμε και στη γνώση της χλωρίδας που έχει και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. Διότι μιλάμε βέβαια για το αστικό πράσινο. Και αυτό αφορά και το γραμμικό πάρκο της Ερυθραίας, και το ρέμα της Χρυσοπηγής και άλλες περιοχές και βεβαίως να μην ξεχνάμε και τα τείχη για τα οποία έχουμε ένα ευρύτερο και πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Αυτές οι δραστηριότητες είναι σημαντικές γιατί έχουν το μέρος του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης από την τεχνική τους πλευρά αλλά και επειδή μπορούν να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όταν μιλάμε για το πράσινο, μιλάμε για μεγάλα πάρκα, μιλάμε για μικρότερα πάρκα, μιλάμε για πράσινες γωνιές, μιλάμε για πάρκα τσέπης, μιλάμε για νησίδες πρασίνου, μιλάμε για πράσινες βεράντες, μιλάμε για πράσινες ταράτσες, μιλάμε για οτιδήποτε μπορεί να πρασινίσει αυτή την πόλη και αυτό βρίσκεται και στην πρωτοβουλία των ανθρώπων οι οποίοι όμως θέλουν την κατάλληλη ενθάρρυνση και το κατάλληλο κίνητρο για να το κάνουν. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στο Ηράκλειο το οποίο βέβαια υστερεί στο πράσινο.».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε επίσης και στον ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το πράσινο σημειώνοντας ότι «Ο σχεδιασμός είναι το project να αναπτυχθεί στη συνέχεια και σε πολλά άλλα σημεία τα οποία έχουμε, και στην τάφρο του τείχους πέρα από το ισόπεδο τμήμα το οποίο δουλεύεται και τώρα, και βέβαια έχουμε και περιοχές πρασίνου τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε να σχεδιάσουμε και να εντάξουμε στο πλαίσιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το ενδεχόμενο να έχουμε μια μεγάλη πράσινη ζώνη περιφερικά του Ηρακλείου μακροπρόθεσμα βεβαίως, όπως επίσης και εδώ θα πρέπει να βάλουμε και τους χώρους πρασίνου που θα θέλουμε να έχουμε και στο μελλοντικά πρώην Αεροδρόμιο της Νέας Αλικαρνασσού όπου εκεί μιλάμε βέβαια για ένα πάρκο αν όχι μητροπολιτικό, πάντως ένα πάρκο μεγάλο διαστάσεων το οποίο θα επιδιώξουμε.».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης αφού ευχαρίστησε τους εταίρους του Προγράμματος για την καθοδήγηση και τη συνδρομή τους ανέφερε ότι «Το έργο LIFE GrIn ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο και εμείς το ολοκληρώσαμε ορθά και το παραδίδουμε σήμερα στους Ηρακλειώτες και στις Ηρακλειώτισσες. Μέσω αυτών των προγραμμάτων ενισχύεται η παρέμβαση των Δήμων και των πόλεων στην κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά όλα αυτά τα έργα πρασίνου όχι ως μεμονωμένες παρεμβάσεις και αποκομμένες μεταξύ τους αλλά στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού βλάστησης και πρασίνου η οποία όπως είπα ενισχύει τις προτεραιότητες που έθεσα και πριν. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου που πραγματικά, με τις μικρές δυνάμεις που υπάρχουν από πλευράς ανθρώπινων πόρων, καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για να δημιουργούμε τέτοιου μαζικού είδους παρεμβάσεις φυτεύσεων. Παροτρύνουμε τους πολίτες να αγκαλιάσουν τα έργα που γίνονται από τον Δήμο αλλά και οι ίδιοι να ενισχύσουν το πράσινο στα σπίτια και στα μπαλκόνια τους.».

Το Έργο LIFE GrIn, προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης αστικού πρασίνου κατά το οποίο οι αστικοί χώροι πρασίνου δε θα αποτελούν μεμονωμένα και απομονωμένα σημεία, αλλά ένα ολοκληρωμένο σύνολο ζωτικής σημασίας. Αποβλέπει μεταξύ άλλων, στη μείωση του ατμοσφαιρικού CO2, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων μέσω του μετριασμού των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του αστικού οικοσυστήματος και τη βελτίωση των οικοτόπων για είδη πανίδας και χλωρίδας στις πόλεις καθώς και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.
Εταίροι του Προγράμματος είναι ο Δήμος Ηρακλείου, ο οργανισμός ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΔΜΟ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας-Δασική Υπηρεσία (ΥΠΕΝ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Δήμος Αμαρουσίου, και η Τεχνοομοιόσταση Ο.Ε..

Στην παρουσίαση του έργου την οποία έκανε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δήμου Ηρακλείου Ερωφίλη Φραγκούλη, το παρόν έδωσαν ο Υπεύθυνος του έργου της Ε.Ε. Krysztof Wojck, η συντονίστρια του έργου και Διευθύντρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νανά Τσαγκάρη, η επικεφαλής της εξωτερικής ομάδας παρακολούθησης έργου Σοφίας Παπαγεωργίου, στελέχη του ΥΠΕΝ, της ΚΕΔΕ καθώς και του Δήμου Ηρακλείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.