Φως στη μυστηριώδη και πρωτοφανή εκδήλωση συμπτωμάτων ομαδικής αλλεργικής αντίδρασης κατά την ελαιοσυγκομιδή σε χωριό του δήμου Μαλεβιζίου επιχειρούν να ρίξουν επιστήμονες από τους χώρους της Γεωπονίας και της Ιατρικής που συμπράττουν με σκοπό να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν μια ολόκληρη περιοχή.
Ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν, με την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής στο Φόδελε, πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στην διαδικασία του ελαιομαζέματος να παρουσιάζουν εξανθήματα σε όλο τους το σώμα και κνησμό.
Τα περιστατικά αυξάνονταν και ο πρόεδρος της κοινότητας Χαράλαμπος Παντερής απευθύνθηκε στο δήμο Μαλεβιζίου και στον εντομολόγο – γεωπόνο Παύλο Μαυρικάκη.
Όπως ο ίδιος δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, τουλάχιστον 20 -30 άτομα εμφάνισαν ανάλογα συμπτώματα και κάποιοι από αυτούς χρειάστηκε να απευθυνθούν σε γιατρούς. Αν και μεμονωμένα περιστατικά είχαν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που εκδήλωσαν κνησμό και εξανθήματα προβλημάτισε και τον ίδιο.
Ελήφθησαν δείγματα τόσο από τους προσβληθέντες όσο και από τα ελαιόδεντρα σε μια προσπάθεια να εντοπισθεί η αιτία. Με ειδικό μεγεθυντικό φακό αναζητήθηκε στο κέντρο του εξανθήματος και βρέθηκε ένα κόκκινο άκαρι. Στα φύλλα της ελιάς, όπου αναζητήθηκε επίσης εντοπίστηκαν κόκκινα ακάρεα κάτω από την επιφάνειά τους στις περιοχές μεγάλης όχλησης. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλη Ροδιτάκη έγινε δειγματοληψία φύλλων με αυξημένο πληθυσμό κόκκινων ακάρεων και η πρώτη προσπάθεια ταυτοποίησης του είδους, που όμως δεν κατέστη δυνατή λόγω περιορισμένου αριθμού δειγμάτων. Επίσης, δεν τεκμηριώθηκε η άμεση συσχέτιση με τα εξανθήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Ροδιτάκη, «ένα χρόνο μετά τα δεδομένα έχουν ως εξής: Υπάρχουν υποψίες για συσχέτιση μεταξύ ακάρεων και εξανθημάτων σε παράγωγους, όμως δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση, ούτε προηγούμενες αναφορές στην βιβλιογραφία. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα κρούσματα ήταν αρκετά πέρυσι και η αιτία παραμένει άγνωστη».
Ωστόσο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κωνσταντίνος Κρασαγάκης, τα κνησμώδη εξανθήματα που παρουσιάστηκαν πέρυσι κατά την ελαιοσυγκομιδή είναι συμβατά με αλλεργική αντίδραση σε κάποιο άκαρι, όμως αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί και να τεκμηριωθεί.
Με σκοπό τη διερεύνηση αυτής της μαζικής αντίδρασης έγινε την περασμένη Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, του ΕΛΜΕΠΑ, του ΠΑΓΝΗ – Πανεπιστημίου Κρήτης και του δήμου Μαλεβιζίου. Αφού παρουσιάστηκαν τα δεδομένα κατέληξαν στο σχήμα παρακολούθησης (ενημέρωση κοινού, δειγματοληψίες αγρού, κλινική καταγραφή περιστατικών) με στόχο την ενδελεχή διερεύνηση του φαινομένου.
Έτσι, πλέον, οι τρεις φορείς καλούν όσους πολίτες κατά τη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, παρουσιάσουν συμπτώματα, δηλαδή κνησμό και εξανθήματα, να απευθυνθούν στους κατά τόπους γιατρούς και να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, εφόσον εμφανίσουν τέτοια συμπτωματολογία κατά το λιομάζωμα.
Πηγή: ertnews.gr