«Πλέον η εργασία στον ξενοδοχειακό τομέα επιστρέφει σχεδόν άμεσα στην κανονικότητα», εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκου Κοκολάκη
Το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να επιστρέψει στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου φέτος για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκου Κοκολάκη, ο οποίος έκανε σαφές πως πλέον η εργασία στον ξενοδοχειακό τομέα επιστρέφει σχεδόν άμεσα στην κανονικότητα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρατηρείται πως ο ξενοδοχειακός τομέας ως εργασιακό περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικός για τους νέους ανθρώπους, καθώς το όχι και τόσο μεγάλο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης τον έχουν μετουσιώσει σε έναν μη ελκυστικό εργασιακό κλάδο.
Δεν είναι πρωτοτυπία να υποστηρίξει κάποιος πως η υγειονομική κρίση έχει αφήσει το στίγμα της σε όλους τους τομείς εργασίας και σε όλα τα πεδία δημόσιας δράσης. Ένα πεδίο εργασίας που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα είναι ο κόσμος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αισθάνθηκαν εν μέσω πανδημίας έντονο το αίσθημα της εργασιακής αβεβαιότητας. Η υγειονομική κρίση επέβαλε τους δικούς της όρους. Ελάχιστος αριθμός ξενοδοχείων, καθώς οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων φοβήθηκαν πως τα έξοδα θα είναι πιο πολλά από τα έσοδα, άνοιξαν το 2020.
Η κακή ψυχολογία των Ευρωπαίων, τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και η μη ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμακευτικού σκευάσματος ή εμβολίου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ήταν αποθαρρυντικές αιτίες για να κινηθεί το τουριστικό προϊόν της Κρήτης – και της Ελλάδας γενικότερα – σε πτωτικά επίπεδα. Μόνο 25% με 30% των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε σχέση με το 2019 εργάστηκαν την τουριστική περίοδο του 2020 στον νομό Ηρακλείου.
Την επόμενη χρονιά τα πράγματα άλλαξαν. Το 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν πιο χαλαρά, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδόχοι να αποφασίσουν να τροποποιήσουν τις σκέψεις που είχαν το 2020 και να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.
Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και σε καμία περίπτωση δεν ανέμενε κανένας στις αρχές Ιανουαρίου πως ο τουρισμός θα αγγίξει το 80% της τουριστικής περιόδου του 2019, της τελευταίας πριν την έναρξη της πανδημίας. Και βέβαια αποτέλεσμα αυτού ήταν ένα ποσοστό της τάξης του 75-80% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία να εργαστεί σε σχέση με το 2019.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, έκανε σαφές πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τη φετινή τουριστική περίοδο θα εργαστεί το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού σε σχέση με το ποσοστό που δούλεψε το 2019, ενώ υποστήριξε πως, παρά την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει, η συμμετοχή ανθρώπων για να μπουν στον ξενοδοχοϋπαλληλικό χώρο είναι μικρή.
«Αριθμητικά, είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι θα εργαστούν φέτος. Σίγουρα όμως η φετινή σεζόν θα είναι αρκετά καλή όπως ακούγεται. Και είναι σίγουρο ότι θα εργαστούν περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ενδεχομένως να προσεγγίσουμε τα επίπεδα του 2019.
Προσωπικά, υπολογίζω πως πάνω από το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επιστρέψει στις ξενοδοχειακές μονάδες. Φέτος, θεωρώ πως θα υπάρξει υπερκάλυψη των θέσεων εργασίας από τους εργαζομένους, ενώ όμως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει πληθώρα εργατικού δυναμικού.
Αυτό σημαίνει πως θα δουλέψει ο κόσμος φέτος στα ξενοδοχεία, αλλά δεν υπάρχει ισχυρή βούληση από ανέργους ή άλλες ομάδες να ενταχθούν στις δυνάμεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αγγελίες σε εφημερίδες από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αναζητούν προσωπικό. Και βέβαια το ότι φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο είναι ευχάριστο και πολύ θετικό», υποστήριξε ο κ. Κοκολάκης.
Τι τους αποθαρρύνει;
«Οι νέοι δε θέλουν δουλειά στα ξενοδοχεία»
Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης, υποστήριξε πως φέτος ναι μεν οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν στα ξενοδοχεία θα είναι περισσότεροι, ωστόσο, όπως επισήμανε, οι νέοι άνθρωποι δεν ελκύονται πια από τον ξενοδοχοϋπαλληλικό κλάδο ένεκα των εργασιακών και οικονομικών δεδομένων που επικρατούν σε αυτόν.
«Έχω την εντύπωση πως οι μεγάλοι ηλικιακά ξενοδοχοϋπάλληλοι, που βρίσκονται πολλά χρόνια στα ξενοδοχεία, είναι δύσκολο να βρουν ένα επάγγελμα διαφορετικό. Θεωρώ όμως ότι τα νέα παιδιά δε θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο γιατί δεν είναι καλύτερες οι εργασιακές συνθήκες για να μπουν στον ξενοδοχοϋπαλληλικό στίβο. Δεν είναι όπως συνέβαινε πριν από 40 χρόνια όταν ξεκινούσε να δουλεύει στα ξενοδοχεία η γενιά των σημερινών 60άρηδων.
Τα πράγματα τότε ήταν εντελώς διαφορετικά όσον αφορά στα εργασιακά και στο οικονομικό σκέλος. Ωστόσο, σαφώς και φέτος ο αριθμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα κινηθεί πιο ανοδικά σε σχέση με πέρυσι. Η πανδημία έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό το κομμάτι της πρόσληψης των ξενοδοχοϋπαλλήλων», ανέφερε ο κ. Σμυρνάκηςhttps://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.