Ενίσχυση του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης από τα μέσα του 2025, προβλέπεται σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Περιφέρεια Κρήτης Νίκο Καλογερή, ο οποίος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του ΤΕΕ – ΤΑΚ για την Ενέργεια στο Ηράκλειο.
Μιλώντας για τις τάσεις και εξελίξεις στην Ενέργεια και συγκεκριμένα την Κρήτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, ο αντιπεριφερειάρχης ανέλυσε τις νέες ενεργειακές δυνατότητες και προοπτικές του νησιού, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης εντός του 2024, που αναμένεται, μετά τις απαραίτητες δοκιμές, να ενισχύσει το ενεργειακό σύστημα του νησιού από τα μέσα του 2025. Εξέφρασε μάλιστα, τον προβληματισμό του για το έλλειμμα ισχύος που θα προκύψει το επόμενο – και πιθανά το μεθεπόμενο – καλοκαίρι λόγω απόσυρσης κάποιων παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι η πιθανότητα blackout στο κορύφωμα της τουριστικής σεζόν πρέπει να αποφευχθεί από τη ΔΕΗ με κάθε τρόπο.
Σχετικά με το θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο κ. Καλογερής ευχήθηκε τα αποτελέσματα να είναι καλά και να εξευρεθούν κοιτάσματα αξιοποιήσιμα – ιδιαίτερα φυσικού αερίου – για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, με δεδομένο πλέον, όπως τόνισε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης θα καθυστερήσει δυστυχώς για κάποιες δεκαετίες, και η πληρωμή για ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα θα μας επιβαρύνει για πολλά ακόμα χρόνια. Στο θέμα των ΑΠΕ ανέφερε ότι «πρέπει να εστιάσουμε σε αυτές που είναι πλέον κατάλληλες για την Κρήτη, αποδοτικές, με τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και την μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή».
Θέση του κ. Καλογερή, είναι πως οι ανεμογεννήτριες δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο μέλλον στην Κρήτη, τουλάχιστον στην έκταση που επιχειρείται να τις αναπτύξουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. Το ίδιο ισχύει για τις μεγάλες μονάδες ηλιοθερμικών, καθώς και τις μονάδες που λειτουργούν με χρήση βιομάζας ή βιοαποβλήτων. «Τα φωτοβολταϊκά έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές, ενώ το απόθεμα στις στέγες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες μικρούς ηλεκτροπαραγωγούς που θα συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν με τις καταναλώσεις τους από το δίκτυο, ενώ με προσθήκη μπαταριών για αποθήκευση, ανεβαίνει επιπλέον η αποδοτικότητά τους», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Περιφέρεια Κρήτης. Τόνισε δε, πως «χάρη στη νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες, δίδεται πρόσβαση σε φορείς αλλά και ομάδες πολιτών, να επενδύσουν προς όφελος δικό τους, αλλά και ευπαθών ομάδων πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
Σχετικά με τεχνολογίες όπως του υδρογόνου, είπε πως αυτές είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, αλλά δεν εμφανίζουν ωριμότητα για ευρεία χρήση στο εγγύς μέλλον, παρά το γεγονός ότι δίνουν σημαντική διέξοδο στον τομέα αποθήκευσης. Γενικότερα, οι «αποθήκες» ενέργειας είναι βασική και άμεση επιδίωξη, όπως επίσης και οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες είναι έτοιμες και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται». Στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν, όπως τονίστηκε, στοχευμένες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την προώθηση των πολιτικών της εξοικονόμησης ενέργειας και της βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας.neakriti.gr