Μπροστά σε ένα απρόσμενο θέαμα, που κάθε άλλο παρά συνάδει με το πνεύμα πολιτισμού, βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άγνωστος, την Κυριακή του Πάσχα, έσπασε με πέτρα την πόρτα ασφαλείας του Μουσείου, εισέβαλε στο χώρο, ούρησε και αφόδευσε, πιθανώς διανυκτέρευσε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Εκτός από τα δυσώδη ίχνη που εντόπισαν την Δευτέρα του Πάσχα οι υπάλληλοι του Μουσείου στον χώρο βρέθηκαν ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα πακέτο τσιγάρα. Η διάρρηξη, όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Μουσείου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Πουλακάκης, έγινε από την βορεινή, αθέατη από την παραλιακή λεωφόρο πλευρά του κτιρίου. Ο δράστης με μια μεγάλη πέτρα χτύπησε κατ’ επανάληψη και κατάφερε τελικά να σπάσει την τζαμαρία της πόρτας ασφαλείας και να εισβάλει στο χώρο της έκθεσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πουλακάκη, ο διαρρήκτης δεν προκάλεσε άλλες φθορές, ούτε διαπιστώθηκαν ίχνη κλοπής. Το περιστατικό έχει καταγγελθεί στην αστυνομία που αναζητεί τον δράστη, οι κινήσεις του οποίου, ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας, ούτε και ενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού.
Το απίστευτο αυτό συμβάν ήρθε να προστεθεί στα περιστατικά κλοπής χαλκού από επίσης αθέατα κλιματιστικά μηχανήματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία το κλιματιστικό σύστημα του Μουσείου. Όπως τονίζει ο κ. Πουλακάκης για την πρόληψη και αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων σχεδιάζεται η τοποθέτηση επιπλέον καμερών ασφαλείας. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαία η αύξηση της παρουσίας, με περιπολίες, τόσο της ΕΛΑΣ όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποτρέπονται ανάλογες κινήσεις στο μέλλον.
Μετά την ανοίκεια εισβολή του αγνώστου, ο κ. Πουλακάκης, με ανακοίνωσή του καταδικάζει τους βανδαλισμούς που έχει δεχθεί το Μουσείο και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν. Όπως αναφέρει, “η Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στεγάζεται, όπως είναι γνωστό, στο κτίριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου και αποτελεί ένα από τα κτίρια-σήματα κατατεθέν της πόλης.
Οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του μουσείου πιστεύουμε ότι το μουσείο έχει σταθεί με σεβασμό απέναντι σε ένα ιστορικό κτίριο του Ηρακλείου, το έχει αναδείξει αξιοποιώντας το ως μουσείο και έχει τονώσει την υγιή επισκεψιμότητα της πολύπαθης περιοχής της Αγίας Τριάδας, της οποίας αποτελεί μέλος”. Και ο κ. Πουλακάκης συνεχίζει: “Δυστυχώς το μουσείο κατά καιρούς έχει δεχτεί βανδαλισμούς που έχουν αλλοιώσει την εμφάνισή του και έχουν αναστείλει προσωρινά το έργο του. Λυπόμαστε πολύ να γινόμαστε στόχος τέτοιων ενεργειών τις οποίες και καταδικάζουμε απερίφραστα, καθώς, εκτός των άλλων, αποτελούν απειλή για τη σωματική ακεραιότητα και των ίδιων των ανθρώπων που προβαίνουν σε τέτοιες
πράξεις –θραύση υάλων, εισβολή, γκράφιτι κ.α.”.
Τονίζει, τέλος: “Ελπίζουμε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουμε ξανά παρόμοια περιστατικά. Είναι αρκετοί για εμάς, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι φυσικοί εχθροί, χρόνος και θάλασσα, που απειλούν το κτίριό μας και αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη συντήρησή του”.https://www.ertnews.gr/