Γύρω από το μνημείο έχει τοποθετηθεί μια προστατευτική περίφραξη, λόγω των εργασιών, ερευνητικού χαρακτήρα, που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να καταγραφεί η κατάστασή του και να υποβληθούν προτάσεις για την συντήρηση και τη διαχείρισή του
Μια μη αναμενόμενη όψη παρουσιάζει αυτές τις ημέρες η εμβληματική Κρήνη Μοροζίνι, τα γνωστά σε όλους «Λιοντάρια», στο κέντρο του Ηρακλείου.
Γύρω από το μνημείο έχει τοποθετηθεί μια προστατευτική περίφραξη, λόγω των εργασιών, ερευνητικού χαρακτήρα, ου πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να καταγραφεί η κατάστασή του και να υποβληθούν προτάσεις για την συντήρηση και τη διαχείρισή του.
Το προστατευτικό πέτασμα έχει τοποθετηθεί περιμετρικά της Κρήνης, χωρίς να παρεμποδίζεται η θέασή της από τους επισκέπτες της πόλης και τους διερχόμενους. Παράλληλα, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες δεν θα υπάρχει παροχή νερού, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Όπως ανακοινώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, οι εργασίες θα γίνουν το διάστημα από 16 έως 27 Οκτωβρίου στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και ΕΦΑ Ηρακλείου) με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
«Αντικείμενό του προγράμματος είναι η καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης του με ψηφιακά μέσα και η διεξαγωγή τεχνικών αναλύσεων, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις συντήρησης και συνολικής διαχείρισης για την προστασία του» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τρεις χρονικές περιόδους και χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ. Ο πρώτος κύκλος εργασιών και συγκεκριμένα η σχεδιαστική αποτύπωση της παθολογίας του μνημείου, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους από προσωπικό της ΔΣΑΝΜ και της ΕΦΑ Ηρακλείου. Ο δεύτερος κύκλος εργασιών θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους.neakriti.gr