Στο Βενεράτο Ηρακλείου, χτυπά αυτές τις μέρες η καρδιά της τέχνης, με Έλληνες αλλά και ξένους γλύπτες από τη μια έως την άλλη άκρη της γης να συμμετέχουν στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιείται από 3 έως 23 Ιουλίου.
Καταξιωμένοι γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παραλάβουν μεγάλους όγκους λευκού μαρμάρου και μέσα σε 20 μέρες θα τους μετατρέψουν σε εκπληκτικά έργα τέχνης, τα οποία μελλοντικά θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ηρακλείου, πραγματοποιείται σε ειδικό χώρο στο Βενεράτο της Δημοτικής Ενότητας Παλιανής. Φέτος έχει ως θέμα το πάντα επίκαιρο ζήτημα της «Παγκόσμιας Ειρήνης», όπως αποδίδεται από τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο “…μες στην ειρήνη διάπλατα, ανασαίνει ο κόσμος…”, ένα μήνυμα επίκαιρο όσο ποτέ ειδικά στις μέρες μας με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί γύρω μας.
Ταλαντούχοι γλύπτες από Συρία, Ισπανία και Ελλάδα θα μετατρέψουν μεγάλους όγκους μαρμάρων σε έργα τέχνης.
Συγκεκριμένα φέτος στο Συμπόσιο λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Aktham Abdulhamid από την Συρία, Juan Miguel Cubas Sanchez από την Ισπανία, Μιχάλης Βουζουνεράκης, Κωνσταντίνος Καίσαρης, Παναγιώτης Λάμπρου και Κατερίνα Μητσιάλη από την Ελλάδα, που θα φιλοτεχνήσουν έξι γλυπτά από λευκό μάρμαρο, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, εμπνευσμένοι πάντα από την «Παγκόσμια Ειρήνη».
Παράλληλες δράσεις
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του Συμποσίου θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν πώς «αναδύονται» τα γλυπτά μέσα από το μάρμαρο, καθώς οι γλύπτες θα δουλεύουν σε ειδικά διαμορφωμένο, επισκέψιμο χώρο. Συγχρόνως θα γίνονται εργαστήρια εικαστικών τεχνών για παιδιά, από υπεύθυνες του ΚΔΑΠ Παλιανής.
Το Συμπόσιο ξεκίνησε το 2006 από το Δήμο Παλιανής τότε. Συνεχίστηκε το 2007 από την ΕΑΣΗ. Έκτοτε πραγματοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, τη Δημοτική Ενότητα Παλιανής μέσω της ΔΗ.Κ.Ε.Η. και φέτος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα όπως είναι εξαιρετικά σημαντική η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών επιχειρηματιών.
Τι δήλωσαν στο Press Office Online οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στο 10ο Συμπόσιο Γλυπτικής:
Στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση του διεθνούς συμποσίου συμβάλλει για μια ακόμα φορά ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, εκ των ιδρυτών του θεσμού, που ζει και εργάζεται στο Βενεράτο.
«Το Συμπόσιο ξεκίνησε το 2006 από τον δήμο Παλιανής με 10 τότε εθελοντικές συμμετοχές. Συνεχίστηκε το 2007 από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, για να φτάσουμε σήμερα να συνεχίζεται από τον Δήμο Ηρακλείου και να έχουν δημιουργηθεί περί τα 80 γλυπτά όλα αυτά τα χρόνια και με τις συμμετοχές συνεχώς να αυξάνονται. Πολλά από τα έργα που έχουν δημιουργηθεί από τους καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στο Συμπόσιο, κοσμούν το πρότυπο οινοποιείο της Ένωσης, τον Καράβολα, την Δουκός Μποφόρ στο Ηράκλειο, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, την λεωφόρο Καζαντίδη κλπ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης.
«Καθώς το θέμα του φετινού Συμποσίου είναι η «ειρήνη», θεωρήσαμε σημαντικό να έχουμε μαζί μας έναν γλύπτη από την πολύπαθη Συρία. Έτσι έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Aktham από την Δαμασκό. Το Συμπόσιο, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό θεσμό για την περιοχή μας. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, του αρέσει και το στηρίζει. Όλοι το στηρίζουμε και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Αυτή τη φορά θα δημιουργηθούν έξι γλυπτά και ήδη υπάρχει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κάποια από αυτά να μεταφερθούν στον Ηράκλειο» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βενεράτου, Βαγγέλης Μαραγκάκης.
«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σωστά οργανωμένο γεγονός. Η τέχνη ενώνει τους πολιτισμούς και τα διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής αποτελούν εδώ και δεκαετίες έναν παγκόσμιο θεσμό. Έχει δημιουργηθεί μια διεθνής κοινότητα καλλιτεχνών τα έργα των οποίων κοσμούν δημόσιους χώρους ανά την υφήλιο» είπε ο γλύπτης Κωνσταντίνος Καίσαρης.
«Με συγκινεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δη στην Κρήτη. Έχω ξαναέρθει στην χώρα σας και την λατρεύω. Η δική μου χώρα ξέρει πολύ καλά την έννοια του πολέμου και το πόσο σημαντικό είναι να επικρατεί ειρήνη. Συμμετέχω στο συμπόσιο ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο» τόνισε ο γλύπτης Aktham Abdulhamid από την Συρία, ο οποίος αγαπώντας την τέχνη αυτή όπως μας είπε έχει διοργανώσει και στην χώρα του αντίστοιχο συμπόσιο.
«Συμμετέχουμε στο συμπόσιο για να επισημάνουμε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ειρήνη στο κόσμο» είπε ο γλύπτης Juan Miguel Cubas Sanchez από την Ισπανία.