Με μεγάλη συμμετοχή από τοπικούς φορείς και πολίτες, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου η εκδήλωση «Ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πολίτη», όπου παρουσιάσθηκε η ψηφιακή πολιτική του Δήμου Ηρακλείου και η ψηφιακή πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» με την οποία ο Δήμος διαχειρίζεται τα αστικά δεδομένα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος παρουσίασε τις βασικές πολιτικές της στρατηγικής του Δήμου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου χρησιμοποιούμε καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την επίλυση με αποτελεσματικό τρόπο των προβλημάτων της πόλης, των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πέρα , όμως , από τα επι μέρους έργα και τις ψηφιακές λύσεις έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η μετάβαση στις ψηφιακές κοινωνίες δεν πρέπει να αφήνει κανένα πίσω. Τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών είναι ανθρώπινα δικαιώματα, διότι ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε το δικαίωμά μας στην δημόσια ζωή, στην εκπαίδευση, στην πολιτική συμμετοχή, στην εργασία, στην προσβασιμότητα και σε πολλά άλλα διαμορφώνεται από την πρόσβασή μας στο Διαδίκτυο και τις ικανότητές μας να αξιοποιήσουμε τις λύσεις των νέων τεχνολογιών.
Η εκπαίδευση των πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες είναι βασική ανάγκη. Διασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήδη προσφέρουμε πολλές και σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες μας και είναι κρίσιμο να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Το έργο που παρουσιάζεται σήμερα, η ψηφιακή πλατφόρμα “έξυπνης πόλης” , επιβεβαιώνει τη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, στο πλαίσιο ενός συνεργατικού τοπικού οικοσυστήματος. Μέσω της υλοποίησής του και με επίκεντρο τα δεδομένα, δημιουργείται μια στατιστική πύλη της πόλης, υποβοηθείται η λήψη αποφάσεων και «εκδημοκρατίζεται» η τοπική διακυβέρνηση, αυξάνεται η συμμετοχικότητα των πολιτών και αναπτύσσεται περαιτέρω η επιχειρηματικότητα.
Αυτή η συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της πόλης μας θέλουμε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί με την ενεργό συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων αλλά και την δημιουργικότητα των πολιτών.
Για να υλοποιήσουμε όλοι μαζί το στόχο μας να γίνει το Ηράκλειο πόλη Έξυπνη, Ανθεκτική με ισχυρή Πολιτιστική και Τουριστική ταυτότητα».
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού Γιώργος Σισαμάκης παρουσίασε την ψηφιακή πολιτική του Δήμου , μια πολιτική που, όπως σημείωσε, έχει αποδώσει διαχρονικά και έχει τοποθετήσει το Ηράκλειο στη λίστα των ισχυρών ψηφιακών πόλεων της Ευρώπης.
Ο Γενικός Διευθυντής του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηράκλειο Μονοπρόσωπη Α.Ε. Κωστής Μοχιανάκης ανέλυσε τα βήματα που έκαναν το όραμα πραγματικότητα και παρουσίασε απτά παραδείγματα που αποδεικνύουν την αξία διαχείρισης των αστικών δεδομένων του Ηρακλείου ενώ ο προϊστάμενος πληροφορικής Μανώλης Κουτεντάκης παρουσίασε τις ισχυρές ιδιόκτητες ψηφιακές υποδομές πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη των δράσεων της «έξυπνης πόλης».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης ανέλυσε τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει η ΚΕΔΕ στους Δήμους μέσω του GovHub καθώς και στις χρηματοδοτήσεις ύψους 350 εκ ευρώ που θα διατεθούν προς τους Δήμους το επόμενο διάστημα για εφαρμογές έξυπνων πόλεων. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγνωριστικότητα που έχει κατακτήσει το Ηράκλειο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.
Από την πλευρά του ΙΤΕ χαιρέτησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – Ι.Τ.Ε καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης τονίζοντας την αξία της συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της πόλης.
Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ καθηγητής Κωσταντίνος Στεφανίδης παρουσίασε την περίπτωση της πόλης του Ηρακλείου ως παράδειγμα για τον Μετασχηματισμό των σύγχρονων πόλεων σε ευφυείς πόλεις με επίκεντρο τον πολίτη.
Ο Μηχανικός Η/Υ στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Μανούσος Μπουλουκάκης αναφέρθηκε στις Καινοτομίες και τις τεχνολογίες αιχμής στο οικοσύστημα δεδομένων της πόλης του Ηρακλείου μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της «έξυπνης πόλης».
Στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη το παρόν οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη, Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Αντώνης Περυσινάκης, Δέσποινα Συγγελάκη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.α