Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διαδραστική εκδήλωση «Kαινοτομία & Τεχνολογία στην παραγωγή, ασφάλεια και ποιότητα των Κρητικών προϊόντων» που διοργάνωσαν τα Βιοερευνητικά, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.) και την Kappa Studies το Σάββατο 6 Απριλίου, στον «Κήπο των Αισθήσεων» στο Ηράκλειο.
Οι καλεσμένοι, επιστήμονες, ξενοδόχοι, εκπρόσωποι των παραγωγικών δυνάμεων και φορέων διατροφής και εστίασης, έχοντας λάβει προσωπική πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για να συζητήσουν τους προβληματισμούς της σύγχρονης εποχής των προκλήσεων για τον κλάδο, καλές πρακτικές και νέες τάσεις στην παραγωγή, ασφάλεια και ποιότητα των κρητικών προϊόντων.
Στο χαιρετισμό του ο Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος στα Βιοερευνητικά, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες , τόνισε τη σημασία της κουλτούρας ως «αυτό που κάνουμε χωρίς να έχουμε νομική υποχρέωση» και όρισε ως Κρητική διατροφή την «κατανάλωση του βρισκούμενου με παρέα».
1ο Τραπέζι συζήτησης: «Παραγωγή τροφίμων – Ποιότητα & Ασφάλεια ως Εργαλεία Καινοτομίας» με συντονίστρια την Γιάννα Μπαλαφούτη, Συντάκτρια Περιοδικού OLIVE και Olivemagazine.gr, Συνεργάτης MACC
Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος Π.Ε.Τ.Ε.Τ, Διευθυντής Eργοστασίου & R&D Λάβδας ΑE
Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος στα Βιοερευνητικά
Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Διευθύντρια Γραφείου Καινοτομίας – Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Σπύρος Μπαλαντίνος, Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας Τυροκομικά “Μπαλαντίνος”, Πρόεδρος Τυροκόμων Νομού Χανίων
Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, Συντονιστής Cluster «Γεύσεις από την Κρήτη – Delights of Crete»
2ο Τραπέζι συζήτησης: «Ασφάλεια & Υγιεινή στη Μαζική Εστίαση» με συντονίστρια την Αναστασία Στεφανάκη, Τεχνολόγο Τροφίμων, Υπεύθυνη τμήματος Μελετών στα Βιοερευνητικά
Παναγιώτης Μανιατέας, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Γεν. Γραμματέας Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
Λυγεράκης Μιχάλης, Τεχνολόγος Τροφίμων ΕΦΕΤ
Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή, Πρόεδρος Επισιτιστών Νομού Ηρακλείου
Δρ Nικόλαος Βουτζουράκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπεύθυνος Ποιότητας Βιοερευνητικών
Δημήτρης Παπαναγιώτου, General F&B Manager, Sapounakis Group Hotels
Uxue Azpiroz Lasarte, Διευθύντρια Γραφείου Κρήτης, Υπεύθυνη Τομέα Τουρισμού και Βιωσιμότητας TÜV HELLAS – TÜV NORD
3ο Τραπέζι συζήτησης: «Ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής: Ο ρόλος της τεχνολογίας στα Κρητικά Προϊόντα Αγροδιατροφής» με συντοντίστρια τη Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, CEO Noema Solutions, Συνεργάτης MACC
Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας
Ιάσμη Καλαθάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Διευθύντρια Kappa Studies
Αναστάσιος Παπαδάκης, Executive Chef, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης
Ευαγγελία Τζώρτζη, Διευθύντρια Marketing, Βιομηχανία Προϊόντων Ζύμης Κουκλινός
Αθανασία Αντωνίου, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων, Ειδική Γραμματέας Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Γευσιγνωσία Κρητικών Τυριών με την ευγενική προσφορά των τυροκομείων :
• Αμάρι Γαλακτοκομική ΑΕΒΕ
• Αφοί Καλογεράκη ΑΕΒΕ
• Γαλένι Αφοί Ζερβού ΟΕ
• Στειακάκης Γ. Κωνσταντίνος
• Σύλλογος Τυροκόμων Ν. Χανίων
• Τυροκομικά Προϊόντα «Σταματογιώργης»
• Γιαννακάκης Κωνσταντίνος για τη προσφορά του Πατέ Αγκινάρας το οποίο πλαισίωσε τα εδέσματα που προσφέρθηκαν.
Την εσπερίδα χαιρέτισε ο Σταύρος Τζεδάκης, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα Αγροτικής Οικονομίας, ο οποίος και έδωσε το βραβείο στον Θεόδωρο Καλαθάκη εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρίας «Βιοερευνητικά» για τη διαχρονική του προσφορά στη μαζική εστία και την παράδοση. Τον ΕΦΕΤ εκπροσώπησε η κα Χουδετσανάκη. Βραβείο επίσης παρέλαβε η σεφ Νεκταρία Κοκκινάκη μαζί με εκπροσώπους των Μινωικών Γραμμών για το project «Κρητικό Μενού στα εστιατόρια των πλοίων».