Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου (Αγγελική Ζαχαράτου) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν κύκλο τριών (3) διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων με τίτλο: «Πρόσωπα γυναικών μέσα από την ιστορία του φεμινισμού» με εισηγήτρια τη Βαρβάρα Ρούσσου, μέλος ΕΔΙΠ τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
1ο σεμινάριο: Τετάρτη 26/01/2022 και ώρα: 18:30-20:30
Περιγραφή σεμιναρίου
Το σεμινάριο έχει δυο ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα γίνεται εισήγηση σχετικά με τη γένεση, πρώτες εμφανίσεις και διάδοση του όρου «φεμινισμός». Ξεκινάμε από τις πρώτες χρήσεις της λέξης στο εξωτερικό: πότε πρωτοεμφανίστηκε ο όρος και σε ποιο πλαίσιο.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των γυναικών που χαρακτηρίζουμε «Πρωτο-φεμινίστριες» στο εξωτερικό (Γαλλία Olympe de Gouges, Αγγλία Mary Wollstonecraft, ΗΠΑ). Παρουσιάζεται ο όρος Νέα Γυναίκα που θα εισαχθεί και στην Ελλάδα και οι σουφραζέτες με την αγωνιστική δράση τους.
2ο Σεμινάριο: Τετάρτη 2/02/2022 και ώρα: 18:30-20:30
Περιγραφή σεμιναρίου
Το σεμινάριο έχει δυο ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται ο φεμινισμός στην Ελλάδα. Πότε και σε ποιο πλαίσιο παρουσιάστηκε ο όρος. Η σημαντική συμβολή και η δράση της Καλλιρρόης Παρρέν και των συνεργατριών της. Ο φεμινισμός στις αρχές του 20ου αιώνα Αθηνά Γαϊτάνου-Γιαννιού, Αύρα Θεοδωροπούλου, Ρόζα Ιμβριώτη κ.ά. Τα περιοδικά, τα αιτήματα, η δημόσια δράση έως και τη μεταπολίτευση.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται σύντομα η θεωρητική πλευρά του φεμινισμού: Φεμινιστική θεωρία, βασικές αρχές και τάσεις και οι εκπρόσωποί τους: τα τέσσερα φεμινιστικά κύματα.
3ο Σεμινάριο: Τετάρτη 9/02/2022 και ώρα: 18:30-20:30
Τίτλος σεμιναρίου: Γυναικοκτονίες στην ελληνική λογοτεχνία
Περιγραφή σεμιναρίου
Αρχικά εξετάζεται ο όρος και η συνθήκη του.
Κατόπιν παρουσιάζονται παραδείγματα γυναικοκτονιών στην ελληνική λογοτεχνία, ποίηση και πεζογραφία. Ξεκινώντας από το δημοτικό τραγούδι φτάνουμε σε σύγχρονα μυθιστορήματα όπου η βία καταλήγει σε γυναικοκτονία.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Β. Ρούσσου
Η Βαρβάρα Ρούσσου είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. Διδάκτορας Νεοελληνικής φιλολογίας ΕΚΠΑ και του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: φύλο και λογοτεχνία-εικαστικές τέχνες, κυρίως στον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου, σχέση λογοτεχνίας-εικαστικών τεχνών και σύγχρονη ελληνική ποίηση, με έμφαση στις δύο τελευταίες δεκαετίες.