Την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προκάλεσε πρόσφατη εγκύκλιος της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για τη «λειτουργία τμημάτων εντατικής θεραπείας Ενηλίκων – Παιδιών».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και επικίνδυνη την εγκύκλιο και υποστηρίζουν ότι με αυτή, το υπουργείο πετάει το «μπαλάκι» της ευθύνης για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κλινικών, οι οποίοι όμως δεν είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, όπως τονίζεται από το Σωματείο, αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι γιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο».
Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού εφημεριακού προγράμματος (στη ΜΕΘ), το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τους γιατρούς των συναφών ειδικοτήτων».
Και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διερωτώνται: «Δηλαδή, γιατροί χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία θα μπορούν να «μπαλώνουν» κενά σε ιατρικό προσωπικό; Τι επιπτώσεις θα έχει άραγε στην απαιτητική αντιμετώπιση ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση η περίθαλψή τους από γιατρούς που δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση;»
Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ ελλείψει προσωπικού
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ: «Η αποδοχή της δυνατότητας νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ακόμη κι αν αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι ΜΕΘ σε όλη την χώρα (όπως και στην Κρήτη) δεν επαρκούν και ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων της πανδημίας, σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού αλλά και την τουριστική περίοδο, συχνά η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της περιοχής μας φτάνει ή και υπερβαίνει το 100%. Μάλιστα, η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις κλινικές για ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ κάπου στην Κρήτη».
Το Σωματείο παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την λειτουργία της διασυνδεδεμένης ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Όπως αναφέρει, “η δυναμική και των δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι στα 27 κρεβάτια, ενώ λειτουργούν μόνο τα 23 «και αυτά στηριζόμενα στις πλάτες του ελάχιστου μόνιμου προσωπικού και των συμβασιούχων συναδέλφων“. Στη ΜΕΘ υπηρετούν 31 μόνιμοι νοσηλευτές και 33 συμβασιούχοι (με ημερομηνία λήξης σύμβασης -για τους περισσότερους- το τέλος του ’23), ενώ για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι δύο μονάδες, θα έπρεπε να είναι περίπου 100 νοσηλευτές.
Η εγκύκλιος της κ. Γκάγκα, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, μειώνει το ελάχιστο όριο νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ σε 3:1, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (απόφαση 2016), η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αλλά και διεθνή επιστημονικά άρθρα συνιστούν αναλογία νοσηλευτών-κλινών ΜΕΘ 4:1. Ευρωπαϊκές επιστημονικές οδηγίες συνιστούν αναλογία νοσηλευτών 6:1 για κλίνες ΜΕΘ επιπέδου φροντίδας ΙΙΙ (ασθενών με οξεία πολυοργανική ανεπάρκεια, απειλητική για τη ζωή, που χρήζουν φαρμακευτικής και μηχανικής αιμοδυναμικής, αναπνευστικής και νεφρικής υποστήριξης), η αναλογία 3:1 προτείνεται για νοσηλεία ΜΕΘ επιπέδου ΙΙ (ασθενών με σημαντική δυσλειτουργία ενός οργάνου) και 2:1 για επιπέδου Ι (ΜΑΦ).
«Η νέα εγκύκλιος της αν. Υπουργού Υγείας για τις προδιαγραφές των ΜΕΘ είναι προσαρμοσμένες στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς. Περιλαμβάνει «εκπτώσεις» στα πρωτόκολλα ασφαλούς περίθαλψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων με τον ελάχιστο αριθμό κλινών και το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος της υγείας των ασθενών. Όπως και η μεταφορά των επιβατών με τα τρένα, έτσι και η περίθαλψη σοβαρών περιστατικών αφήνονται στην τύχη τους εν έτει 2023, όταν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνολογίας» τονίζουν στην ανακοίνωση και απαιτούν
Να παρθεί πίσω η κατάπτυστη εγκύκλιος!
Κανένας ασθενής, που χρήζει εντατικής φροντίδας και παρακολούθησης, εκτός ΜΕΘ
Πλήρης λειτουργία και στελέχωση των μονάδων με μόνιμο προσωπικό
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων
Κανένας ειδικευόμενος νοσηλευτής μόνος τη βάρδια!“https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.