Ηράκλειο:Η Λαϊκή Όπερα του Δημήτρη Μαραμή «Καπετάν Μιχάλης» στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»

Η Λαϊκή Όπερα του Δημήτρη Μαραμή
«Καπετάν Μιχάλης» στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου- Εντυπωσίασε «Η Βοσκοπούλα» από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης

Κέρδισε τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του Ηρακλειώτικου κοινού το Λυρικό Θέατρο Κρήτης με την πρωτότυπη μονόπρακτη όπερα «Η Βοσκοπούλα» που παρουσίασε την Τρίτη 31 Αυγούστου στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις». Την εξαιρετική παράσταση, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Κρητικής Αναγέννησης, παρακολούθησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη.

Η παράσταση ήταν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου. Με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τη Λαϊκή όπερα του Δημήτρη Μαραμή, «Καπετάν Μιχάλης» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη συνεχίζεται το Φεστιβάλ την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».
Η πρωτότυπη σύγχρονη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, αποτελεί την κεντρική παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης, για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο συνθέτης, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Η Κρήτη συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες για την ελευθερία και τις επαναστάσεις κατά του τουρκικού ζυγού. Η έννοια της ελευθερίας και το νόημα της επανάστασης δεν απαντώνται άλλωστε σε άλλο λογοτεχνικό έργο τέτοιου επιπέδου σε ολόκληρη την ελληνική γραμματεία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Νίκος Καζαντζάκης, στον πρόλογο του μυθιστορήματος ορίζει το σκοπό που τον ώθησε στη συγγραφή του Καπετάν Μιχάλη με τα παρακάτω λόγια: «Όταν άρχισα, τώρα στα γεράματα, να γράφω τον Καπετάν Μιχάλη, ο κρυφός σκοπός μου ήταν τούτος: να σώσω, ντύνοντάς το με λέξες, τ’ όραμα του κόσμου όπως το δημιούργησαν τα παιδικά μου μάτια. Κι όταν λέω τ’ όραμα του κόσμου, θέλω να πω τ’ όραμα της Κρήτης».
Ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης που προτείνει ο συγγραφέας. Ένα όραμα για την ελευθερία που εξελίσσεται σε πανελλήνιο και καταλήγει πανανθρώπινο.

Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και ανάλογο σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.
Συντελεστές

Σύνθεση, Λιμπρέτο: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι χορικών: Σωτήρης Τριβιζάς
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική Διδασκαλία: Μάτα Κατσούλη
Φωτισμοί :Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Χατζάκης
Ερμηνεύουν
Καπετάν Μιχάλης: Τάσος Αποστόλου
Καπετάν Πολυξίγκης: Χάρης Ανδριανός
Νουρήμπεης :Θοδωρής Βουτσικάκης
Εμινέ :Fide Koksal
Ρηνιώ: Χριστίνα Μαξούρη
Κατερίνα: Αγγελική Τουμπανάκη
Μανούσακας :Βασίλης Δημακόπουλος
Μπερτόδουλος: Νίκος Ζιάζιαρης
Εφεντίνα Καβαλίνα: Ιωάννης Κοντέλλης
Βεντούζος: Χρήστος Ραμμόπουλος
Φουρόγατος: Μαρίνος Ταρνανάς

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου.
Σολίστ o Στέλιος Πετράκης στη λύρα.
Το έργο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και είναι σε οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής της πολιτιστικής εταιρείας Τεχνότροπον – Artway.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ώρα Έναρξης: 20:30
Είσοδος Ελεύθερη (με ατομικά δελτία εισόδου)

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη (με ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήρια που εκδίδονται μέσα από την Ticket Services – https://www.ticketservices.gr/event/crete-one-history-5-plus-1-civilizations/ ).
Τα εισιτήρια που θα εκδοθούν ηλεκτρονικά μέσω της TicketServices.gr θα είναι σε ισχύ μέχρι και την ώρα έναρξης της παράστασης.

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την είσοδο του κοινού δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.