Μήνυμα κατά της βίας από όπου κι αν προέρχεται έστειλε χθες, Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, που καταδίκασε γυναίκα για ενδοοικογενειακή βία και απειλή σε βάρος του πρώην συζύγου της.
Η υπόθεση, που, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει αίσθηση, εκδικάστηκε χθες, χωρίς την παρουσία της κατηγορούμενης, η οποία καταδικάστηκε ερήμην. Το δικαστήριο τής επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 18 μήνες με αναστολή, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του 42χρονου πρώην συζύγου της.
Ο σωματώδης κατά τα λοιπά άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας, όπως είπε, προστασία από τη βίαιη συμπεριφορά της συζύγου του, η οποία συστηματικά τον χτυπούσε και τον ταπείνωνε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του. Ο ίδιος, υποστήριξε, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να μην παρασυρθεί από το θυμό του, να μη χειροδικήσει σε βάρος της και, καθώς πιστεύει στους θεσμούς, προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να προστατευθεί ο ίδιος, αλλά και τα παιδιά του.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Cretalive και της εφημερίδας “Πατρίς», αν άφηνε ελεύθερο τον εαυτό του, όπως υποστήριξε ο 42χρονος, και παρασυρόταν από τον θυμό του, θα είχε γίνει κακό. Προτίμησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να επιστρατεύσει όλη την ψυχική του δύναμη και να περιμένει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Σε δήλωσή της η συνήγορος του Μαρίνα Παναγιωτάκη χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική, με ιδιαίτερο συμβολισμό. «Το μήνυμα που στέλνει το δικαστήριο-και μάλιστα ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας των γυναικών είναι ότι η βία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Η βία μπορεί να προέρχεται και από μία γυναίκα και να είναι και σφοδρότερης έντασης. Στην προκειμένη περίπτωση, προς τιμή του, ο εν διαστάσει σύζυγος και παθόντας αντέδρασε, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Δεν ύψωσε το χέρι, δεν χειροδίκησε. Ζήτησε την προστασία της δικαιοσύνης επειδή πιστεύει στους κανόνες, στην οικογένεια, στον άνθρωπο. Παράλληλα, θέλησε να διαφυλάξει την ψυχική ηρεμία των παιδιών του και να τους δώσει το σωστό παράδειγμα. Το μήνυμα που στέλνει η δικαιοσύνη με την απόφαση της είναι: “Μην χειροδικείτε, μη βιαιοπραγείτε. Είμαστε εδώ και σάς ακούμε”».
Το Ηράκλειο στις 3 πρώτες θέσεις υποδοχής αιτημάτων βοήθειας από γυναίκες θύματα βίας
Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία αναφορικά με την άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών είναι αποκαλυπτικά και τοποθετούν το Ηράκλειο στην τρίτη θέση, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην υποδοχή αιτημάτων για βοήθεια από γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.
Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ηρακλείου η κοινωνική λειτουργός Αλεξία Παπαδοπούλου και η νομικός Έλενα Κονιδάκη, εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου, έως τώρα έχουν υποδεχθεί 200 γυναίκες που ζήτησαν βοήθεια και στήριξη καθώς έπεσαν θύμα σωματικής, ψυχολογικής, λεκτικής, σεξουαλικής ή οικονομικής βίας. Πρόκειται, όπως εξήγησαν για γυναίκες που προέρχονται από διαφορετικά μορφωτικά και οικονομικά επίπεδα, αλλά και από διαφορετικές περιοχές του νησιού, κάτι που αποδεικνύει ότι η βία δεν κάνει αυτού του είδους τις διακρίσεις.https://www.ertnews.gr/