Στόχος μας θα πρέπει να είναι η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων και η βελτίωση της καθημερινής τους
Τη διευκόλυνση των διαδικασιών και την άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.
Όπως τονίζει ο βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής του προς τους 2 Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, «οι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη και πρέπει να λαμβάνουν δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη, έχουν το δικαίωμα να προμηθεύονται τα σχετικά προϊόντα και να τους επιστρέφεται το ποσό των 150 ευρώ. Ωστόσο, για να λαμβάνουν την επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογεί έρχονται αντιμέτωποι με μια περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα».
Εξηγεί ο ίδιος ότι στις μηνιαίες ηλεκτρονικές συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής που λαμβάνουν έπειτα από υποχρεωτική επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο υπάρχει το στενό περιθώριο των 10 ημερών στο οποίο θα πρέπει να γίνουν οι αγορές των 150€. Επιπλέον, οι ίδιες οι αποδείξεις πρέπει να αναγράφουν πως τα προϊόντα είναι χωρίς γλουτένη – πράγμα που δεν συμβαίνει στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και πρέπει οι ίδιοι οι ασθενείς να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του σουπερμάρκετ και να υποδείξουν τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη ώστε να περαστεί στο «barcode» και ακολούθως στην απόδειξη.
Επιπλέον, πολλοί εκ των υπευθύνων των σουπερμάρκετ δυσανασχετούν με αυτή τη διαδικασία και είτε δεν δίδουν την απαιτούμενη προσοχή και το προσπερνούν, είτε κάνουν την διαδικασία ελλιπώς. Επιπρόσθετα, οι αποδείξεις αυτές κατατίθενται στον ΕΟΠΥΥ και η έγκριση και κατάθεση των χρημάτων (αν και εφόσον οι αγορές έχουν γίνει στο δεκαήμερο της συνταγής) γίνεται μετά από 3 ολόκληρους μήνες!
Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογραμμίζει ότι στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των ασθενών με Κοιλιοκάκη και η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Και ρωτά τους 2 αρμόδιους Υπουργούς:
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των ασθενών με κοιλιοκάκη;
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη, κατά κύριο λόγο στα σούπερμάρκετ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.