Ηράκλειο: Εργοτάξιο η πλατεία Ελευθερίας – Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεγάλη ανάπλαση
Ηράκλειο: Εργοτάξιο η πλατεία Ελευθερίας – Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεγάλη ανάπλαση
Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί πλέον η πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου αφού ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης.
Το εργοτάξιο που άνοιξε από την περασμένη Παρασκευή 15/12/2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο.
Ήδη τα μηχανήματα του εργολάβου έχουν μπει στον χώρο και έχουν πιάσει δουλειά, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.
Τι προβλέπει η ανάπλαση
Η δαπεδόστρωση ενοποιεί το σύνολο της περιοχής μελέτης, τις πλατείες Ελευθερίας, Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου, τη ζώνη περιμετρικά των τειχών, καθώς και τις λεωφόρους Ικάρου – Μποφώρ – Δημοκρατίας.
(Από τις εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας)
Αξιοποιούνται ύλες από τον τόπο της Κρήτης συγγενικές μεταξύ τους που όταν πλησιάζουν ιστορικά ίχνη, παραλλάσσονται ώστε να σημάνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους λειτουργούν ως χωρικά σινιάλα. Επαναχρησιμοποιούνται τα μάρμαρα της υφιστάμενης πλατείας – υφιστάμενα υλικά δαπεδόστρωσης και τα επεξεργάζονταν ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.
Η κατεργασία τους προκειμένου να χαθεί η ολισθηρότητα – θάμβωση, κρίνεται αναγκαία, όπως και η επανατοποθέτησή τους στα κατάλληλα σημεία. Τα υφιστάμενα φωτιστικά της πλατείας επισκευάζονται και χωροθετούνται περί των Ενετικών Τειχών (στο ύψος της πλ. Ελευθερίας), για να τονίσουν την κεντρική περιοχή στάσης. Σημειώνεται πως διευκολύνεται η ΑμεΑ, η διέλευση και η πρόσβαση των πεζών στο σύνολο της πρότασης αποτέλεσε επίσης προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό.
(Από τις εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας)
Η ιδέα για την δενδροφύτευση είναι η πλήρης διατήρηση και εμπλουτισμός της υφιστάμενης φύτευσης της πλατείας Ελευθερίας ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρασίνου που τείνει να ενοποιηθεί με το γειτονικό πάρκο Γεωργιάδη. Δημιουργείται έτσι μια ενιαία περιπατητική διαδρομή που συνδέει την πόλη σε όλες τις διευθύνσεις με πυρήνα την πλατεία και τη ζώνη του ενετικού τείχους.
(Από τις εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας)
Οι οικογένειες δενδροφυτεύσεων οργανώνονται σύμφωνα με τις ειδικές χωρικές και λειτουργικές απαιτήσεις της κάθε περιοχής αλλά και σύμφωνα με τη βαθύτερη εννοιολογική τους σημασία και λειτουργία.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της ήπιας κινητικότητας. H προοδευτική υλοποίηση σε δύο φάσεις διασφαλίζει την ήπια προσαρμογή των κατοίκων στις νέες συνθήκες και τη δυνατότητα τυχόν αναπροσαρμογών του αρχικού σχεδιασμού με βάση τη χρήση που κάνουν οι κάτοικοι. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κινητικότητας και η ανασύνθεση του εδάφους δίνουν την εντύπωση της συνέχειας του δημόσιου χώρου και συνεισφέρουν στην προσβασιμότητα των πεζών (δομική και οπτική ένωση).
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που προτείνονται, για να ικανοποιήσουν πλήρως τους βιοκλιματικούςστόχους που θέτει ο διαγωνισμός.
(Εργοτάξιο πλέον η πλατεία Ελευθερίας)
Στηρίζονται ενεργειακά σε δύο κυρίως πυλώνες: α) στο μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα της πλατείας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και β) σε έξυπνες λύσεις φωτισμού κοινόχρηστων χώρων, χωρίς εκπτώσεις όμως στην καλαισθησία, και διαδραστικές προσεγγίσεις ενημέρωσης των δημοτών. Δημιουργείται ένας ζωτικός δυναμικός χώρος που μπολιάζεται από ιστορικά ίχνη και συγκεντρώνει τη ζωή του τόπου. Ο σχεδιασμός στοχεύει τόσο στην ευρεία κλίμακα της πόλης όπου ο κάτοικος αντιλαμβάνεται τον δημόσιο χώρο ως ενιαία οντότητα, όσο και στην κλίμακα της άμεσης περιοχής όπου βιώνει τον ειδικό δομικό – χωρικό – λειτουργικό χαρακτήρα των επιμέρους τόπων.
Η “καρδιά” του Ηρακλείου συνδέεται άρρηκτα με την υπόλοιπη πόλη ενώ ταυτόχρονα οι επιμέρους τόποι λειτουργίες γίνονται τοπόσημα που φι-λοξενούν τον κάτοικο. Οι υψομετρικές διαφορές εν γένει (π.χ. σκαλιά πλ. Ελευθερίας), εξαλείφονται για να διευκολυνθεί η προσπέλαση – ροή των πεζών στο σύνολο της περιοχής μελέτης.
(Εργοτάξιο πλέον η πλατεία Ελευθερίας)
Οι διαφορές του εδάφους προεκτείνονται προς τα Ενετικά Τείχη όπου μετασχηματίζονται σε κερκιδωτό ανάγλυφο διατηρώντας σημαντική απόσταση από αυτά. Η ζώνη που δημιουργείται περί των Τειχών τονίζεται με κατάλληλη δενδροφύτευση, δομή, ύλη και φωτισμό για να δηλωθεί ότι εκεί είναι το σήμαντρο της περιοχής που λειτουργεί ως υπαίθριο καθιστικό και ως περατζάδα.
(Εργοτάξιο πλέον η πλατεία Ελευθερίας)
Το κερκιδωτό “καθιστικό πόλης” περί των Ενετικών τειχών γίνεται τοπόσημο τονίζοντας τη θέαση προς το σύνολο της περιοχής και προς το λιμάνι. Σημειώνεται ως στόχος και η οπτική λειτουργική σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Δ. Μποφώρ και του ημιπρομαχώνα Αγ. Φραγκίσκου στον κόμβο όπου συναντώνται.
Πώς ενώνονται οι πλατείες
Οι πλατείες Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Ελευθερίας και Αρχαιολογικού Μουσείου συγκοινωνούν δυναμικά ως δίκτυο ορίζοντας μια ολότητα χώρου, διατηρώντας όμως τα ειδικά χωρικά, δομικά και λειτουργικά τους χαρακτηριστικά.
(Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο)
Στον πυρήνα της πλατείας Ελευθερίας δημιουργείται ένας ελεύθερος δυναμικός χώρος δράσης. Τα ξέφωτα – μικρότοποι που δημιουργούνται εντός της πλατείας λειτουργούν ως χώροι συνάθροισης και συνοδεύονται από κατάλληλη δενδροφύτευση, φωτισμό, στοιχεία στάσης (πέργκολες – καθίσματα στη βάση των δένδρων). Εκεί όπου οι πλατείες συναντούν τα κτήρια της πόλης προτείνεται ένας ξύλινος φορέας – κατασκευή που δημιουργεί έναν σκιασμένο χώρο στάσης.ekriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.