Ηράκλειο:Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού, Πρέσβη και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κίνας στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Με μεγάλη χαρά και τιμή το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη υποδέχτηκε την Παρασκευή 31/3/2023 τον Υπουργό Πολιτισμού της Κίνας, κ. Hu Heping, τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα. Την επίσημη αντιπροσωπεία της Κίνας περίμενε στη Μυρτιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διευθυντήρια και το προσωπικό του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, καθώς και φορείς της τοπικής κοινότητας.
Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στη Συνεδριακή Αίθουσα «Γ. Ανεμογιάννης» του Μουσείου, επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή σχέση και συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Κίνα και στην Περιφέρεια Κρήτης. Μια σχέση που μπορεί να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, ιδίως στα πεδία της αγροδιατροφής, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Αυτή ήταν μάλιστα η κοινή επιθυμία και επιδίωξη αμφότερων των αντιπροσωπειών και παραβρισκόμενων στη συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια ιστορική ανασκόπηση της διαχρονικής σχέσης του Νίκου Καζαντζάκη και του μουσείου που είναι αφιερωμένο σε αυτόν με την Κίνα μέσω μιας ειδικής προβολής. Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, ο Πρέσβης και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπίας ξεναγήθηκαν στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην οποία ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα και αυτόγραφα σημειώματα από τα ταξίδια του Καζαντζάκη στην Κίνα, βιβλία του μεγάλου συγγραφέα εμπνευσμένα από τον πολιτισμό της Κίνας και μεταφράσεις βιβλίων του στα Κινεζικά.
Το 1935 ο Νίκος Καζαντζάκης πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα. Το πνεύμα του, 88 χρόνια μετά, είναι ζωντανό στη μεγάλη αυτή χώρα της Ασίας και αποτελεί έναν σταθερό και γόνιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ δύο αρχαίων και σπουδαίων πολιτισμών. Η σκέψη και η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη συνεχίζουν να ε6μπνέουν την ειρήνη, την ελευθερία, τη συμφιλίωση και την αδερφοσύνη των Λαών όλης της οικουμένης. Ο λόγος του Καζαντζάκη παραμένει ένα σημαντικό όχημα επικοινωνίας και εμβάθυνσης των δεσμών και της φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.