Το «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 συναντά τη σύγχρονη γυναίκα σε μια γιορτή πολιτισμού και ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, εμπνέοντας την επόμενη γενιά καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων.
Φέτος για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης διοργανώνεται η παράλληλη δράση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Η Περιφέρεια Κρήτης εντάσσοντας στο «Φεστιβάλ Κρήτης» τη δράση που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, με τίτλο «Οι γυναίκες συναντούν το Φεστιβάλ Κρήτης», επιδιώκει να επανασυστήσει τη γυναίκα, ως σύμβολο δημιουργικότητας, ενσυναίσθησης και αποφασιστικότητας που γράφει τη δική της ιστορία στις τέχνες και τον πολιτισμό, προσβλέποντας στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού ρόλου των γυναικών στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η παράλληλη δράση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με την υποστήριξη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης.
Εικαστικές και παραστατικές δράσεις «Ρήγματα σε Επαφή/ Touching Faultlines»
Στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης του «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», θα πραγματοποιηθούν οι εικαστικές και παραστατικές δράσεις Ρήγματα σε Επαφή/Touching Faultlines, με σημείο εκκίνησης το έργο της συγγραφέως, ποιήτριας και ζωγράφου Ετέλ Αντνάν καταλαμβάνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο και τον περιβάλλοντα χώρο στην Αρχαία Γόρτυνα στις 23, 24 και 25 Αυγούστου 2024.
Η Αντνάν «έγραφε σε μια ξένη γλώσσα» για τη ζωή της υπό το άκουσμα των αραβικών, των γαλλικών, των αγγλικών, των ελληνικών και των τουρκικών αλλά και για τα ταξίδια της στη Μεσόγειο. Η τριβή και η σύγκρουση βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου της, είτε πρόκειται για τη γλώσσα, είτε για το φύλο, είτε για τη γεωπολιτική διάσταση που συχνά τα πλαισιώνει, δημιουργώντας έτσι μια επιτελεστική ζώνη επαφής ή αγγίγματος.
Ιστορικοί σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν διανοίξει τον μανδύα της γης επανειλημμένα ανά τους αιώνες, καθιστώντας τη λεκάνη της Μεσογείου μια περιοχή συνεχούς τρικυμίας. Οι Ζώνες επαφής σύμφωνα με τη Μαίρη Λουίζ Πρατ αναφέρονται σε κοινωνικούς χώρους όπου οι πολιτισμοί συναντιούνται, συγκρούονται και παλεύουν μεταξύ τους, συχνά σε πλαίσια εξαιρετικά ασύμμετρων σχέσεων εξουσίας, όπως η αποικιοκρατία, η δουλεία ή τα επακόλουθά τους, όπως αυτά βιώνονται σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα.
Αν τα σημεία σύγκρουσης θεωρηθούν επιφάνειες επαφής, τι μπορούμε να μάθουμε γι’αυτήν την επαφή παρατηρώντας τα γεωλογικά σώματα και τις μετακινήσεις τους ακολουθώντας τις γραμμές του ρήγματος της Μεσογείου;
Έχοντας ως αφετηρία γεωεπιστημονικές οντότητες και δομές το πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων Τouching Faultlines / Ρήγματα σε Επαφή στοχεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση τις διχοτομήσεις μεταξύ φύσης και πολιτισμού, σώματος και νου, επιφάνειας και εσωτερικού χώρου, επιστήμης και μυθολογίας.
Πρόγραμμα
23 Αυγούστου, Εγκαίνια 17.30 – 21.00
Περφόρμανς:
18:00 Άννα Παπαθανασίου & Inga Galinytė, Empathetic Bodies
19:00 Ερμίρα Γκόρο, Faultlines
Προβολή:
20:30 Huniti Goldox, The Dido Problem
24 August, 8.00 – 20.30
Performances:
19:00 Ερμίρα Γκόρo, Faultlines
Προβολή:
20:30 Huniti Goldox, The Dido Problem
Ώρες επισκεψιμότητας έκθεσης:
Παρασκευή 23 Αυγούστου: 08.00 – 21.00
Σάββατο 24 Αυγούστου: 08.00 – 21.00
Κυριακή 25 Αυγούστου: 08.00 – 20.00
Τελευταία είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο στις 19.45
Συντελεστές
Επιμέλεια: Αγγελική Τζωρτζακάκη, Πάνος Γιαννικόπουλος
Παραγωγή: Φοίβος Πετρόπουλος & WILD REEDS
Γραφιστικά και οπτική ταυτότητα: Bend
Το Touching Faultlines πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
www.allofgreeceoneculture.gr
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.