Απαγορεύεται από σήμερα σε όλη την Κρήτη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά νωρίτερα, κατά 10 ημέρες, λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονούν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και των αυξημένων πυρκαγιών του τελευταίου διαστήματος.
Πυρκαγιές, όπως οι πρόσφατες που ξέσπασαν στην Αγία Πελαγία, τα Μάλια, το Σφηνάρι και τον Στρούμπουλα, οι οποίες ξέφυγαν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ακόμα και ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και τα αυξημένα σε ημερήσια βάση περιστατικά πυρκαγιών προκάλεσαν τα αντανακλαστικά των διοικούντων την Πυροσβεστική και ελήφθη η απόφαση για την έναρξη από τις 20 Απριλίου της αντιπυρικής περιόδου.
Δεκαέξι (16) φωτιές σε μια μέρα
Για τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, μίλησε στην ΕΡΤ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς, ο οποίος έκανε έκκληση στους πολίτες να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή για να περιοριστούν οι πυρκαγιές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω του καψίματος κλαδιών, υπολειμμάτων από τα κλαδέματα στις καλλιέργειες.
Ηράκλειο: Δεκαέξι πυρκαγιές σε μια μέρα και “βροχή” τα αυτόφωρα
«Μόνο την περασμένη Δευτέρα είχαμε 16 πυρκαγιές, στις οποίες επεμβήκαμε, δηλαδή σε 16 περιπτώσεις ξέφυγε η φωτιά από αυτόν που έκανε τις αγροτικές εργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικαλάς. Πρόσθεσε ακόμα πως «το τελευταίο 15ήμερο έχουμε 6 αυτόφωρα. Δηλαδή 6 φωτιές από συντοπίτες μας που εκτελούσαν δραστηριότητες στην ύπαιθρο, εξαπλώθηκαν και έκαναν ζημιές σε παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις». Τους δε τελευταίους τρεισήμισι μήνες, δεδομένης της ανομβρίας που καταγράφηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του χειμώνα, η Πυροσβεστική κατέγραψε, όπως πρόσθεσε, γύρω στις 400 πυρκαγιές.
Ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες – επικίνδυνο “κοκτέιλ”
«Μελετώντας τις συνθήκες της ξηρασίας, των ελάχιστων βροχοπτώσεων, των υψηλών θερμοκρασιών και των νοτιάδων, έγινε εισήγηση από τους διοικητές των νομών του νησιού μας, εγκρίθηκε από εμάς στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε κεντρικά η έναρξη κατά δέκα ημέρες νωρίτερα της αντιπυρικής περιόδου», εξήγησε ο κ. Τσικαλάς. Και συνέχισε : «Η απόφαση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν επιδιώκουμε να κυνηγάμε τους συμπολίτες μας για να τους επιβάλουμε πρόστιμα. Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να προλάβουμε, λόγω του ότι βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο, να μην έχουμε ενάρξεις πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες, να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική καλώντας δωρεάν το 199 ή το 110 αν δεν υπάρχει σήμα».
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα τη μείωση των πυρκαγιών από αμέλεια. «Σε ανθρώπινο χέρι οφείλεται το 95% των πυρκαγιών και στατιστικά, το 70% -80% προκαλείται από αμέλεια. Αν μπορέσουμε να μειώσουμε τις πυρκαγιές από αμέλεια θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Διότι την ώρα που ένα αυτοκίνητο επιχειρεί σε μια μικρή φωτιά λείπει από μια μεγαλύτερη δίπλα, από ένα τροχαίο ατύχημα ή από μια αστική πυρκαγιά» πρόσθεσε.
Πρόστιμα και διώξεις
Με στόχο, λοιπόν, τον περιορισμό των πυρκαγιών, από σήμερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε λήγει – αν δεν δοθεί παράταση για τους ίδιους λόγους – η αντιπυρική περίοδος, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση πυρός στην ύπαιθρο. Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με τα τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 500 ευρώ, αλλά και με ποινικές διώξεις, αφού προβλέπεται και ο σχηματισμός κατά περίπτωση δικογραφίας, η οποία θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη. «Δεν μένουμε στα 500 ευρώ κι εγώ καίω», τόνισε ο κ. Τσικαλάς.
Για την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες επίκειται η επιχειρησιακή εποχική ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, με εναέρια μέσα, ένα βαρέος τύπου στα Χανιά και δύο στο Ηράκλειο, όπως και πέρυσι, και με εποχικούς υπαλλήλους.ertnews.gr