ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ
Στο ΙΤΕ βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από το Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Αντρέα Σπυριδάκη στέλεχος του ΚΚΕ, στη βραδιά του Ερευνητή 2022, την Παρασκευή 30/9. Η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε στα εκθέματα των Ερευνητικών Ινστιτούτων του ΙΤΕ, τις εκπαιδευτικές δράσεις και στην Έκθεση βιβλίου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Ο Μανώλης Συντυχάκης συνεχάρη τον πρόεδρό του I.T.E., Νεκτάριο Ταβερναράκη, για το καινοτόμο ερευνητικό έργο του Ιδρύματος. Πρόκειται για έναν θεσμό που καταξιώνει το ρόλο και την εμβέλεια του ΙΤΕ.
Το ΚΚΕ δίνει βάρος στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την κάλυψη σοβαρών κοινωνικών αναγκών, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η προστασία από πλημμύρες, σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα.
Το ΚΚΕ, στέκεται απέναντι στην σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τα ερευνητικά ιδρύματα, όπως και με τα πανεπιστήμια, με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Από αυτή την άποψη είναι αντίθετο και με την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Συν τοις άλλοις, υπονομεύει τη δημιουργικότητα του ερευνητή, την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων, με στόχο την ίδια τη διανοητική παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας.
Η κοινωνικοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και των μέσων παραγωγής μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες εξέλιξης και να απελευθερώσει την επιστήμη, δίνοντας νέα δυναμική στις παραγωγικές δυνάμεις με άλλη κατεύθυνση και σε ανώτερο ποιοτικά επίπεδο με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Για το ΚΚΕ, η σύνδεση της νέας γνώσης με την παραγωγή, γίνεται και θα γίνεται. Είναι απαραίτητο στοιχείο η είσοδος της νέας γνώσης στην παραγωγή.
Δεν μιλάμε γενικά για «γνώση για την γνώση» αλλά για «γνώση προς όφελος των κοινωνικών αναγκών».
Τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν όσο τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία και ο σκοπός της παραγωγής είναι το κέρδος, οπότε και η έρευνα τελικά δεν μπορεί παρά να υποτάσσεται σε αυτό το σκοπό.
Μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες, η έρευνα θα μπορέσει προσανατολιστεί και να αξιοποιηθεί στην κάλυψη αυτών των αναγκών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.