Συσκέψεις σε Πέραμα και Προφήτη Ηλία
Αναβρασμό στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης έχει προκαλέσει η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έφερε στην επιφάνεια τις αλλαγές που επιφυλάσσει η νέα ΚΑΠ για τον πρωτογενή τομέα του νησιού.
Στη σκιά των προβλημάτων της πρώτης καταβολής, την Τετάρτη έγινε παγκρήτια σύσκεψη των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, ενώ αύριο, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων και τοπικών φορέων στον Προφήτη Ηλία του Ηρακλείου.
Την συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία, συγκαλεί η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης που τονίζει ότι «το σημερινό διακύβευμα είναι μεγάλο και δεν είναι άλλο από το μέλλον και η επιβίωση του Κρητικού αγροτοκτηνοτρόφου».
Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, θα είναι «τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει εις βάρος των παραγωγών της Κρήτης από τη μετάβαση στη νέα ΚΑΠ, τα οποία φάνηκαν στην πρόσφατη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα γίνει ενημέρωση για τον τρόπο καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από το 2015 και μετά, ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με την αντίδραση των αγροτοκτηνοτρόφων».
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει:
Την πληρωμή των ενισχύσεων με βάση την περυσινή χρονιά και την αναστολή για ένα χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ώστε να αναθεωρηθεί και να αρθούν οι αδικίες
Την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την επαναφορά της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων στις ΔΑΟΚ
Την δημιουργία επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο εκπρόσωποι του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, αλλά και των τοπικών φορέων (Περιφέρειας, Δήμων, επιμελητηρίων, εργατικών κέντρων, εμπορικών συλλόγων κ.α.), η οποία θα κληθεί να πάρει θέση.
Σε κάθε περίπτωση από το σύνολο των αγροτοκτηνοτρόφων τονίζεται ότι δε μπορεί η Κρήτη, που είναι νησί, να μην αντιμετωπίζεται ως νησιωτική περιοχή. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως παράδοξο και τονίστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα Μυλοποτάμου.
Αφού τονίστηκε «το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η αιγοπροβατοτροφία του νησιού», έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης, οι οποίες επικεντρώθηκαν, όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, σε δύο επίπεδα: νομικά και μέσω κινητοποιήσεων.
Έτσι, μεταξύ των όσων προτάθηκαν ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία δρομολογείται να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς οι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από την Πελοπόννησο. Ακόμη, προτάθηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα – και πάλι με τη συμμετοχή παραγωγών και από άλλες περιοχές της χώρας – αλλά και κινητοποιήσεων, τοπικά, στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στο νησί, ως πρώτο δείγμα «αγωνιστικής γραφής».
Οι τελικές αποφάσεις, όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων, θα ληφθούν την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, αφού θα έχει προηγηθεί και η σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία. Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν εκπρόσωποι από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου, καθώς και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κορινθίας Παναγιώτης Στέφας, ενώ υπήρξε συνεννόηση τηλεφωνική και με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.https://www.ertnews.gr/