Το μέλλον για περισσότερους από 1.000 συμβασιούχους στους δήμους του Ηρακλείου και στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία πολλών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, κρίνεται την ερχόμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι, ζητώντας να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.
Πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονται για χρόνια καλύπτοντας τις ανάγκες των κρίσιμων υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου, άλλων δήμων της περιφερειακής ενότητας, αλλά και της Περιφέρειας, έχουν προσληφθεί σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και με διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα (ΑΣΕΠ, κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ) και παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές παρατάσεις και αναβολές.
Ζητούν νέα αναβολή για να παραμείνουν στις δουλειές τους
Μόνο στο δήμο Ηρακλείου οι συμβασιούχοι, το εργασιακό μέλλον των οποίων κρίνεται μεθαύριο, είναι 650, εκ των οποίων οι 206 εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας, της οποίας αποτελούν βασικό κορμό, ως οδοκαθαριστές, οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου έχει 450 εργαζόμενους. Πιθανή αναγκαστική έξοδος των συμβασιούχων θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσίας, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με τις επικείμενες εκλογές να βάζουν “πάγο” στις διαδικασίες προσλήψεων. Μπροστά στο ενδεχόμενο “έμφραγμα” σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση τάχθηκε ομόφωνα στο πλευρό των συμβασιούχων και το αίτημά τους για αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων – σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στις εργασίες τους για λίγους ακόμα μήνες – θα στηριχθεί και από τη Λότζια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδια για το ανθρώπινο δυναμικό, Μαρία Καναβάκη.
Αντίστοιχη απόφαση στήριξης αναμένεται να ληφθεί σήμερα και από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, δεδομένου ότι την Παρασκευή κρίνεται η τύχη και 94 συμβασιούχων που εργάζονται σε υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στο πλευρό των συμβασιούχων θα βρεθεί την Παρασκευή και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου “για να μην καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν να διεξάγουν τις επικείμενες εκλογές οι δήμοι και η Περιφέρεια, αν χάσουν αυτούς τους υπαλληλους, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν, ακριβώς λόγω των εκλογών, να προχωρήσουν σε άλλες προσλήψεις.
Την Παρασκευή το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου αναμένεται να κατακλυστεί από τους ίδιους τους συμβασιούχους, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εκπροσώπους των ΟΤΑ και άλλων φορέων που στηρίζουν το αίτημά τους για αναβολή. Πρόκειται για αίτημα απολύτως αιτιολογημένο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου Μιχάλη Καρασάββα, καθώς, όπως είπε στην ΕΡΤ, ήδη έχει υποβληθεί πρόταση σχεδίου νόμου προς το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δίνει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα όχι μόνο για τους συμβασιούχους, αλλά και για τους ΟΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσε ο ίδιος, οι εργαζόμενοι με τους δικηγόρους τους θα δώσουν τη μεγαλύτερη, όπως την χαρακτήρισε, δικαστική μάχη που έχουν δώσει ως τώρα με την ελπίδα ότι θα δικαιωθούν. Και όπως, πρόσθεσε, θέλουν δίπλα τους τους πάντες, αλλά ουσιαστικά με έμπρακτη στήριξη και όχι “για ψηφοθηρικούς λόγους”.ertnews.gr