9ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 ξεκινούν οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με θέμα: «Πολίτης, Εκπαίδευση & Πολιτική Συμμετοχή: Διαμορφώνοντας Ενεργούς Πολίτες στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν ως τις 28 Μαΐου και θα πραγματοποιηθούν – σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Το φετινό Συνέδριο επικεντρώνεται στις κομβικής σημασίας έννοιες του πολίτη και της συμμετοχής στην πολιτική κοινότητα. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν μελέτες για τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σχετικά με τον ρόλο της ιδιότητας του πολίτη στα σημερινά σύνθετα πολιτικά συστήματα και για τις σχέσεις μεταξύ εκπαίδευσης, τεχνολογικών δυνατοτήτων και πολιτικής συμμετοχής. Ιδιαίτερα μάλιστα, σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες σταδιακά διαμορφώνουν νέους ρόλους όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στις σχέσεις του πολίτη – πολιτείας.
Όπως στα προηγούμενα Συνέδρια του Ι.Α.Κ.Ε., έτσι και στο φετινό, συμμετέχει πλήθος εισηγητών και ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς επίσης εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, ως προσκεκλημένοι ομιλητές. Στις συνεδριακές εργασίες περιλαμβάνονται κεντρικές ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες, εισηγήσεις σε παράλληλες αίθουσες δια ζώσης και εξ αποστάσεως, συμπόσια, εργαστήρια και αναρτημένες ψηφιακές ανακοινώσεις.
Οι προσυνεδριακές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, καθώς έχουν κριθεί και αξιολογηθεί αρχικά οι περιλήψεις και στη συνέχεια τα πλήρη κείμενα των εργασιών. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει και στην έκδοση του τόμου των περιλήψεων και του πλήρους Προγράμματος του Συνεδρίου.
Σε ο,τι αφορά τις κυρίως συνεδριακές εργασίες, αυτές θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της Παρασκευής, 26 Μαΐου, ώρα 8:30 έως το βράδυ του Σαββάτου, 27 Μαΐου 2023, ώρα 21:30, με την τελετή λήξης, τις βραβεύσεις και τα συμπεράσματα από την Επιστημονική Επιτροπή. Την Κεντρική Ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, με θέμα «Συμπεριληπτική Κοινωνία: Ψηφιακή προσβασιμότητα και Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη». Η πανηγυρική συνεδρία για την υποδοχή των συνέδρων από το Ι.Α.Κ.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης, με την παρουσία των προσκεκλημένων εκπροσώπων των αρχών της πόλης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 19:00.
Για την παρουσίαση των εργασιών θα αξιοποιηθούν έξι παράλληλες αίθουσες, τρεις με φυσική παρουσία των εισηγητών και τρεις αίθουσες τηλεδιάσκεψης. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 430 εισηγητές από διάφορα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Νορβηγία, και Ισλανδία) μέχρι και τη μακρινή Γουαδαλαχάρα του Μεξικό.
Σε σχετική συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
Η Πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. Ελένη Μαράκη: «Το φετινό Συνέδριο επικεντρώνεται στις κομβικής σημασίας έννοιες του πολίτη και της συμμετοχής στην πολιτική κοινότητα. Οι εισηγητές θα αναφερθούν σε ζητήματα που έχουν σχέση με το ρόλο της ιδιότητας του πολίτη στα σημερινά σύνθετα πολιτικά συστήματα και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ εκπαίδευσης, τεχνολογικών δυνατοτήτων και πολιτικής συμμετοχής, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες σταδιακά διαμορφώνουν νέους ρόλους, όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στις σχέσεις του πολίτη με την πολιτεία. Οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή διακυβέρνηση και γενικότερα η τεχνητή νοημοσύνη, διαδραματίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στη σημερινή τρέχουσα κοινωνική αναπτυξιακή πορεία αλλά και, δυνητικά, στις μορφές της πολιτικής συμμετοχής. Αναφορικά τόσο με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται όσο και με τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν, είναι απαραίτητη η γνώση κι η προετοιμασία των πολιτών για τις μορφές συνύπαρξης με την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες σχέσεις που θα διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας. Η εκπαίδευση, η παιδεία και η πολιτική συμμετοχή έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικούς ρόλους σε αυτήν την πορεία. Βασικός σκοπός του 9ου Συνεδρίου του ΙΑΚΕ είναι η κριτική διερεύνηση και η ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου γύρω από τα ζητήματα αυτά.»
Ο αντιπρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. Μανόλης Μπελαδάκης: «Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 9ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπου θα παρουσιαστούν σημαντικές εισηγήσεις, αποτελέσματα και δεδομένα αξιόλογων και σημαντικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών.
Αναφορικά τόσο με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται όσο και με τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν, είναι απαραίτητη η γνώση και η προετοιμασία των πολιτών για τις μορφές συνύπαρξης με την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες σχέσεις που θα διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας. Η εκπαίδευση, η παιδεία και η πολιτική συμμετοχή έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικούς ρόλους σε αυτή την πορεία.
Με άξονα το κεντρικό θέμα, το Συνέδριο αγκαλιάζει μια σειρά κρίσιμων θεματικών, όπως οι εξής: Τεχνητή νοημοσύνη και μορφές αναβάθμισης της πολιτικής συμμετοχής, Ιδιότητα του πολίτη και πολιτική
συμμετοχή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Ψηφιακή διακυβέρνηση και δικαιώματα του πολίτη, Τεχνητή νοημοσύνη και φιλελεύθερη πολιτεία, Τεχνητή νοημοσύνη και αυταρχικά καθεστώτα, Προοπτικές και κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης για την ατομική και κοινωνική ελευθερία, Οι ρόλοι και η επιρροή της αγωγής του πολίτη – συγκριτική ανάλυση, Πολιτική και πολιτειακή παιδεία για μια νέα εποχή, Επικοινωνία και πληροφόρηση στον δημόσιο βίο, Ταυτότητες και πολιτική επικοινωνία, Μελέτες των επιπτώσεων της μετανάστευσης στις προσεγγίσεις της ιθαγένειας, Διαφορετικά εμπειρικά μοντέλα απόκτησης ιθαγένειας, Πληροφόρηση και επικοινωνία στην εκπαίδευση – και άλλες, σχετιζόμενες θεματικές.
Είμαστε βέβαιοι όλοι πως, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και αυτού του Συνεδρίου, θα μπορούμε να πούμε ότι διατηρήσαμε στο ακέραιο το επίπεδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προηγούμενων διοργανώσεων.».
Στο Συνέδριο εφαρμόζονται οι ισχύοντες υγειονομικοί κανονισμοί για την οργάνωση και τη διεξαγωγή συνεδρίων. Για τον ίδιο λόγο, αναμένεται να το παρακολουθήσουν πολλοί σύνεδροι εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.
Η παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου θα είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του Ι.Α.Κ.Ε: http://www.iake.gr και http://www.iake.weebly.com
Τα σχόλια είναι κλειστά.