Το Πολυτεχνείο Κρήτης με μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση άνοιξε ξανά τις πόρτες του, έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια, στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διοργάνωσε την Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας “Θέλμα Μαυρίδου”, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα.
Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές με τους γονείς τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις των πιο σύγχρονων ερευνητικών και τεχνολογικών εξελίξεων με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης, να συνομιλήσουν με επιστήμονες και φοιτητές, να γνωρίσουν πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες επηρεάζουν τις ζωές μας, αλλά και να ανακαλύψουν νέες προοπτικές και να εμπνευστούν για το μέλλον τους. Όλοι οι επισκέπτες έφευγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ενθουσιασμένοι με όσα παρακολούθησαν και κυρίως οι Junior Επιστήμονες, που αυτό ήταν και το ζητούμενο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση εξωστρέφειας του Πολυτεχνείου Κρήτης και αποτελεί μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει τέσσερα γνωστικά πεδία (Science (Επιστήμη), Technology (Τεχνολογία), Engineering (Μηχανική) και Mathematics (Μαθηματικά)-STEM) με στόχο την προώθηση της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και της καινοτομίας.
Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ημέρας Επιστήμης και Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου» ήταν η Καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη, η οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε την Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας το 2013 και στη συνέχεια, ως Αναπληρώτρια Πρύτανη, την καθιέρωσε ετησίως.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαστήρια από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης και περισσότεροι από 250 εθελοντές φοιτητές, που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της. Οι καθηγητές και όλο το επιστημονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό, ακούραστοι για έξι και πλέον ώρες, παρουσίαζαν και εξηγούσαν στους μικρούς μαθητές τα πειράματα, τις τεχνολογικές καινοτομίες και τα ερευνητικά επιτεύγματα των εργαστηρίων τους.
Οι εθελοντές φοιτητές ήταν πάντα η «κινητήρια δύναμη» όλων των Ημερών Επιστήμης και Τεχνολογίας στο παρελθόν και το απέδειξαν περίτρανα και φέτος, καθώς με ευχάριστη διάθεση και πάντα χαμογελαστοί, εξηγούσαν και καθοδηγούσαν τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η φετινή διοργάνωση περιελάβανε πολλές νέες δράσεις με χαρακτηριστικότερη το διαδραστικό παιχνίδι STEM Explorer, που ήταν βασισμένο στο θέμα των περιπτέρων και είχε σχεδιαστεί ειδικά για να κάνει τη γνωριμία με τις επιστήμες πιο διασκεδαστική από ποτέ! Σε κάθε Περίπτερο Επιστήμης, με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων του συνοδού τους, οι μικροί επισκέπτες σάρωναν τον QR κωδικό και με τη βοήθεια του Dr. Tuc και της παρέας του μάθαιναν περισσότερες πληροφορίες, κέρδιζαν ανταμοιβές και ιδεατά δώρα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του κάθε περιπτέρου και ξεκλείδωναν επίπεδα «φοίτησης» μέχρι να κερδίσουν τον τίτλο του Super Μηχανικού και Επιστήμονα!
Στην Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου» οι μικροί επιστήμονες αλληλοεπίδρασαν με μεγάλα ρομπότ, παρακολούθησαν εντυπωσιακές πτήσεις με drones, είδαν από κοντά τα μοναδικά αυτοκίνητα των φοιτητικών ομάδων TUCER και FSTUC και τα κύπελλα που έχουν κερδίσει στους αγώνες που συμμετέχουν, είδαν πόσο εντυπωσιακά μπορεί να λάμψει το σκοτάδι, δοκίμασαν εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας (VR), παρακολούθησαν ψηφιακό θέατρο σκιών, έμαθαν για το περιβάλλον, τις πυρκαγιές, την κλιματική αλλαγή και ήρθαν σε επαφή με τα μαθηματικά, τη χημεία, τη φυσική, τη μηχανική, την αρχιτεκτονική και άλλα γνωστικά αντικείμενα. Τους μικρούς επισκέπτες περίμενε και μια ωραία έκπληξη στο τέλος της περιήγησης, καθώς είχαν την ευκαιρία να δώσουν την πρώτη τους ραδιοφωνική συνέντευξη ως junior Επιστήμονες στη φοιτητική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης Ράδιο Ένταση 93,5 FM.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης τιμώντας τη μνήμη της Θέλμας Μαυρίδου και θέλοντας να αναδείξει την προσφορά της στο Ίδρυμα, της αφιέρωσε ειδικό χώρο στην εκδήλωση, καθώς κατά κοινή ομολογία όλων των μελών του:
“Εκτός από το τεράστιο χαμόγελο και την αστείρευτη ενέργειά της, η Θέλμα είχε μια σπάνια ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους. Οι φοιτητές την θεωρούσαν οικογένεια, και η ίδια ένωνε όλους τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης από διαφορετικά τμήματα, υπηρεσίες και χώρους σαν να ήταν ένα. Ήταν η «ψυχή» σχεδόν όλων των δράσεων προβολής και εκείνη που ανέδειξε τον εθελοντισμό, πάντα εκεί για να υποστηρίξει και να εμπνεύσει τους νέους. Η Θέλμα άφησε πίσω της ένα τεράστιο κενό, αλλά και μια σπουδαία κληρονομιά! Δίδαξε σε όλους μας ότι η συνεργασία, ο σεβασμός, η σύνδεση και η αλληλοϋποστήριξη είναι η βάση κάθε επιτυχίας!”
Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε τη χαρά να συνεργαστεί με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Μαυροματάκη, στο πλαίσιο της Έκθεσης “Junior Επιστήμονες», καθώς και με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων στο Περίπτερο Επιστήμης «Μαθηματικά Παιχνίδια».
Η εκδήλωση Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, όπου τα παιδιά μετατράπηκαν σε μικρούς επιστήμονες ήταν:
“STEM Explorer” – Οριζόντια Δράση / Διάχυτο Παιχνίδι (Υπεύθυνος: Νεκτάριος Γιολδάσης, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.)
Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων – TUC/MUSIC
Μαθηματικά Παιχνίδια (Υπεύθυνος: Νεκτάριος Μουμουτζής, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.)
Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων – TUC/MUSIC
Ρομποτικές Επιδείξεις – Ομάδα «Κουρήτες» (Υπεύθυνος: Καθηγ. Μιχαήλ Λαγουδάκης)
Εργαστήριο Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων
SpaceLab (Υπεύθυνος: Καθηγ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος)
Γεωδαισίας και Γεω-Πληροφορικής, Ερευνητική ομάδα SenseLab Space Informatics, ομάδα DroneRacing
Ομάδα TUC Eco Racing (Υπεύθυνος: Σάββας Πιπερίδης, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.)
Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής
Ομάδα Formula Student Πολυτεχνείου Κρήτης (FSTUC) (Υπεύθυνος: Καθηγ. Βασίλειος Κουϊκόγλου)
Εργαστήριο Βιομηχανικής Παραγωγής με τη Βοήθεια Η/Υ (CAM)
eShadow (Ψηφιακό Θέατρο Σκιών) (Υπεύθυνοι: Νεκτάριος Μουμουτζής, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Μάριος Χριστουλάκης, υποψήφιος διδάκτορας)
Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων – TUC/MUSIC
Εικονική Πραγματικότητα (Υπεύθυνη: Καθηγ. Αικατερίνη Μανιά)
Ερευνητική Ομάδα SURREAL, Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφορικών Συστημάτων και Εφαρμογών
Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή (Υπεύθυνος: Καθηγ. Απόστολος Βουλγαράκης)
Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
Η Μαγεία της Χημείας (Υπεύθυνοι: Καθηγ. Έλια Ψυλλάκη, Αριάδνη Παντίδου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π., Καλιόπη Αντέλλη, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π.)
Εργαστήριο Υδατικής Χημείας
Λάμψη στο σκοτάδι (Υπεύθυνη Περιπτέρου Επιστήμης: Καθηγ. Έλια Ψυλλάκη)
Εργαστήριο Υδατικής Χημείας
Enginerds (Υπεύθυνος: Καθηγ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης)
Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων
Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή για μικρούς (και μεγάλους) (Υπεύθυνος: Ομ. Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος)
ΕURECA-PRO – Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή
LEEM & Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα (Υπεύθυνος: Επ. Καθηγ. Αλέξανδρος Στεφανάκης)
Εργαστήριο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
«Θέλμα Μαυρίδου»
Αφιέρωμα στην Θέλμα Μαυρίδου
Ομάδα Ράδιο Ένταση 93,5 FM
Φοιτητική Ραδιοφωνική Ομάδα
Zero-Waste Valorization (Υπεύθυνοι: Καθ. Εμμανουήλ Στειακάκης, Επ. Καθ. Πλάτων Γκαμαλέτσος)
Εργαστήριο Γενικής και Τεχνικής Ορυκτολογίας
Το Πολυτεχνείο Κρήτης ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης και την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» για τη χορηγία της.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που έζησαν από κοντά την Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου»!
Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης:
https://www.tuc.gr/el/to-polytechneio/gnorimia-me-to-polytechneio-kritis/imera-epistimis-technologias-thelma-mayridoy-2024/photo-gallery