Με το καλημέρα η νέα κυβέρνηση υπέπεσε σε λάθος υπολογισμένες τακτικές. Μετά το τεράστιο, διεθνές βουητό για την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας στα υπουργεία, έρχεται η γυναίκα υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, να προαναγγείλει επιδόματα-φωτιά υπέρ τεκνοποίησης υπό ηλικιακούς όρους.
Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη
Ο λόγος φυσικά για την ανακοίνωση της αναφορικά με τις σκέψεις της κυβέρνησης για επιπλέον κίνητρα στις γυναίκες που τεκνοποιούν σε ηλικία κάτω των των 30 ετών. Με το ταπεινό μας μυαλό αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως, κατά την κυρία Μιχαηλίδου, ο λόγος που οι γυναίκες κάνουν παιδιά μετά τα 30 ή ακόμα και μένουν άτεκνες, είναι ότι τους έλειπαν 2,3 χιλιάρικα από τον τραπεζικό λογαριασμό τους όταν ήταν 29. Ότι πέφτουν για ύπνο το βράδυ με την ελπίδα να είχαν δυο φράγκα παραπάνω να αρχίσουν να κάνουν παιδιά.
Διότι απ’ό,τι φαίνεται η γυναίκα μέχρι τα 30 της έχει τη στήριξη του κράτους να τεκνοποιεί ακατάπαυστα. Διότι απ’ό,τι φαίνεται η ακατάλυτη επιθυμία των γυναικών στα 20s τους είναι να γίνουν μάνες, αφού άλλωστε αυτός θα ναι ο προορισμός τους. Δια της ατόπου απαγωγής λοιπόν, εάν η γυναίκα μέχρι τα 29 της δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει αυτή την εφόρου ζωής επιθυμία της -την οποία θα χρηματοδοτούσε με ένα συμβολικό εφάπαξ ποσό το κράτος μας- μόλις ανέβει το σκαλί της απαγορευτικής ηλικίας των 30 ετών αποτελεί «κακή επένδυση». Σάμπως η τεκνοποίηση είναι πρόγραμμα Voucher, ανακοινώνουμε τους δικαιούχους ηλικιακά και όποιος προλάβει.
Θα βοηθήσει λένε στο δημογραφικό μας πρόβλημα. Δηλαδή το παιδί της 28χρονης γυναίκας θα συμβάλει στη λύση του προβλήματος, συνεπώς το επικροτεί η κυβέρνηση, αλλά το παιδί της 32χρονης θα είναι εκπρόθεσμο και δε μπορεί να ασχοληθεί κανείς με τα βιοποριστικά του ζητήματα. Διότι αν κάποιος υπαινίσεται πως οι γυναίκες από τα 30 χρόνια τους κι έπειτα έχουν λύσει όλα τα επαγγελματικά και οικονομικά τους προβλήματα σίγουρα βρίσκεται σε κάποια άλλη διάσταση που οι ελέφαντες όντως πετάνε.
Από τη στιγμή που το κράτος θεωρεί πως ο οικονομικός παράγοντας είναι ο αποτρεπτικός για την απόφαση τεκνοποίησης και θέλει να δώσει τέτοιου τύπου κίνητρα στις γυναίκες, για ποιο λόγο γίνεται ηλικιακή διάκριση – η οποία απαγορεύεται- και δε βασίζονται καθαρά και μόνο σε εισοδηματικά κριτήρια να τελειώνουμε;
Γιατί όταν σου λέει πχ η ΕΛΣΤΑΤ ότι για το 2018 το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 31,8% (3.348.500 άτομα από 3.701.800 άτομα) και ότι το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.718 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.908 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, τα έκαναν οι άνθρωποι τα μαθηματικά τους. Δεν έβγαινε να δοθούν επιδόματα παντού, πήραν τη στροφή της ηλικιακής διάκρισης στις γυναίκες να πληρώσουν το 1/4 αντί του συνολικού.
Δεν αρκεί που ακόμα και σήμερα καθημερινά τόσες γυναίκες βιώνουν από το περιβάλλον τους την πίεση της δημιουργίας οικογένειας και γάμου και νοικοκυριού επειδή έτσι αισθάνονται ότι τους προστάζει η «καλή μας κοινωνία» να πράξουν, έρχεται η κυρία Μιχαηλίδου και τονίζει «βιαστείτε γιατί χανόσαστε». Η κάθε γυναίκα θα γεννάει όπως θέλει, όταν θέλει και αν θέλει και κάθε κράτος και θεσμός οφείλει να στέκεται δίπλα της σε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα.
Να δώσουν κίνητρα στις γυναίκες μέχρι 30 ετών να τεκνοποιήσουν μην τύχει και ξεφύγουν από τα πατριαρχικά κατάλοιπα και το παίξουν καριερίστες. Το μικρόβιο που πρέπει να εισβάλλει στο κεφάλι των γυναικών ότι το σωστό είναι να τεκνοποιούν όσο μπορούν και ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, μη ρισκάρουμε να δοθούν κίνητρα για μεταπτυχιακές- διδακτορικές σπουδές και αρχίσουν να σκέφτονται κιόλας και να αμφισβητούν θρησκείες, πατριαρχίες, ισότητες και όλα αυτά τα παρακλάδια του σατανά και χάσουμε το μότο μας.