Στο μεταξύ χαρήκαμε από την πρόσφατη δήλωση του κρητικού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο Νόμου με το οποίο θα νομιμοποιηθούν γύρω στους 300.000 εργάτες γής που μένουν παράτυπα και εργάζονται στη χώρα μας
Ενώ οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας, απειλούν με ελλείψεις την Ελληνική αγορά αγροτικών προϊόντων και οδηγούν ενδεχομένως σε μεγάλες ανατιμήσεις, οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης αλλάζουν τα προγράμματα τους, επισπεύδοντας τις φυτεύσεις τους στα Φθινοπωρινά και Χειμερινά οπωροκηπευτικά, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλάβει ακόμη, αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται πράγματι κάποιο σχέδιο, που θα εξασφαλίζει τις 180.000 εργατικών χεριών που έχει ανάγκη η χώρα μας κάθε χρόνο.
«Είναι αλήθεια ότι κενό θα δημιουργηθεί στην αγορά μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και αυτό το κενό τρέχουμε τώρα εμείς οι παραγωγοί της Κρήτης να το καλύψουμε αλλάζοντας τις φυτεύσεις μας, ώστε να μην έχουμε κι εμείς στη συνέχεια απότομες αυξομειώσεις στις τιμές.Ήδη βλέπουμε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ανατολή” έντονη κίνηση και το ενδιαφέρον για αγορές από τους εμπόρους έχει αρχίσει και μεγαλώνει.
Στο μεταξύ χαρήκαμε από την πρόσφατη δήλωση του κρητικού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Λευτέρη Αυγενάκη, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο Νόμου με το οποίο θα νομιμοποιηθούν γύρω στους 300.000 εργάτες γης που μένουν παράτυπα και εργάζονται στη χώρα μας, ώστε να σταματήσουν να φεύγουν προς άλλες χώρες , όπου μπορούν ευκολότερα να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας.
Στενοχωρηθήκαμε όμως πάρα πολύ την επόμενη μέρα, από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος απαντώντας στις αναφορές του κ. Αυγενάκη, είπε ότι, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ελληνοποιήσει μαζικά τους πρόσφυγες ή μετανάστες στην χώρα μας, για να εργαστούν στον αγροτικό τομέα. Ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να νομιμοποιήσει τους παράτυπους εργάτες γης , δεν θα αυξήσει έτσι τα εργατικά χέρια, απλά θα σταματήσει τις διαρροές που έχουμε τώρα προς άλλες; Ευρωπαϊκές χώρες», μας είπε ο ταμίας του Α.Σ. «Ανατολή» κ Φώντας Δουλούμης.
Ο κ. Αυγενάκης είχε δηλώσει ότι σε συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ετοιμάζεται νομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσει – με μια σειρά προϋποθέσεων – η διαδικασία «νομιμοποίησης» της εργασίας και όχι «ελληνοποίησης» των εργατών γης.
Την ώρα που φαίνεται ότι ένα μικρό ποσοστό αγροτών- μελών της Ομάδας Παραγωγών «Κάμειρος» αλλάζουν το πρόγραμμα των φυτεύσεων τους ώστε να καλυφτούν τα κενά που θα δημιουργηθούν στην αγορά, ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Κώστας Χειλάς, και γραμματέας του Δ.Σ. της Ομάδας, επισημαίνει ότι το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών παραμένει άλυτο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει.
«θεωρώ ότι ένα μικρό ποσοστό των συναδέλφων παραγωγών θα φυτέψουν τα κηπευτικά τους νωρίτερα από ότι είχαν προγραμματίσει. Εκτός από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά, μας απασχολεί και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Πρέπει να συναποφασίσουν 4-5 Υπουργεία πως θα εξασφαλίσουμε εργάτες γης από τρίτες χώρες. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και συνεχώς διογκώνεται επειδή τα συναρμόδια Υπουργεία δε μπορούν να συνεννοηθούν.
Το ερχόμενο Σάββατο θα είναι ο κ Πλακιωτάκης στην Ιεράπετρα για να συζητήσουμε στον Αγροτικό Σύλλογο, αποκλειστικά αυτό το τεράστιο θέμα . Τα δύο τελευταία χρόνια στον Αγροτικό Σύλλογο έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό το θέμα και παρόλα αυτά λύσεις δεν έχουμε βρει παρότι πιστεύουμε ότι είναι εύκολο αν το θέλει η πολιτεία να βρεθούν… αν υπάρχει καλό κουμάντο», μας είπε ο κ Κώστας Χειλάς.
Για να επιβεβαιώσουμε ότι επιχειρείται μια σχετική αναπροσαρμογή στα πλάνα των παραγωγών, των εμπόρων και των χώρων συγκέντρωσης των κηπευτικών που παράγονται στην Ιεράπετρα, επισκεφτήκαμε τη Δημοπρατήριο «Κρέταν Γαία» και μιλήσαμε με τον διαχειριστή των Δημοπρασιών κ Μανόλη Μπλαζαντωνάκη.
«Υπάρχει τις τελευταίες μέρες αυξημένη κινητικότητα σε κάποιους εμπόρους που παίρνουν παραγγελίες από τις λαχαναγορές, αλλά και νέους εμπόρους που έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, προκειμένου να καλύψουν κάποια κενά στην αγορά. Η Θεσσαλία είχε ένα μεγάλο κομμάτι στην αγορά από υπαίθριες καλλιέργειες που πλέον δεν υπάρχουν λόγω της πλημμύρας . Αυτό το κενό προσπαθούν να καλύψουν οι έμποροι από την υπόλοιπη Ελλάδα και από την Ιεράπετρα. Σε τρείς εβδομάδες θα μπούμε σε πλήρη παραγωγή σε όλα τα είδη των κηπευτικών που καλλιεργούνται στην Ιεράπετρα. Τώρα έχουμε μόνο αγγούρια και μικρά αγγουράκια . Τότε θα έχουμε και ντομάτες και ντοματίνια και πιπεριές και μελιτζάνες για να καλύψουμε τα κενά και τις ελλείψεις της αγοράς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε και κάποιες ανατιμήσεις που είναι λογικό ότι θα υπάρξουν λόγω των συγκυριών.
Στο μεταξύ, όπως όλοι οι παραγωγοί και εμείς αντιμετωπίζουμε πιο έντονα εφέτος το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στα δημοπρατήρια , στις εξαγωγές στα συσκευαστήρια και στις μεταφορικές εταιρείες», κατέληξε ο κ. Μανόλης Μπλαζαντωνάκης.neakriti.gr