Με την παρουσία του απογόνου του Μέγα Ναπολέοντα, Κάρολου η Ιεράπετρα σφράγισε επίσημα την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων ως το τεσσαρακοστό έβδομο (47ο) μέλος.
Το πιστοποιητικό ένταξης υπεγράφη από το Δήμαρχο Εμμανουήλ Φραγκούλη και τον ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κάρολο Βοναπάρτη στα πλαίσια μιας λαμπρής τελετής στον εξωτερικό χώρο του Φρουρίου Καλέ, παρουσία των τοπικών αρχών, φορέων, υπηρεσιακών παραγόντων, πλήθους κόσμου και επισκεπτών.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν Ιεράπετρας, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ο καθηγητής γλωσσολογίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης καθώς και η Πατρίτσια Μασουράκη εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παίρνοντας τον λόγο ο Κάρολος Βοναπάρτης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ιεράπετρας για τη θερμή φιλοξενία, ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης και το ρόλο της Ομοσπονδίας που έχει ως κύριο στόχο την ένωση ευρωπαϊκών πόλεων των οποίων η ιστορία σχετίζεται με την παρουσία και την επιρροή του Ναπολέοντα.
Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση η προβολή της ταινίας μικρού μήκους « Η άφιξη του Μέγα Ναπολέοντα» με κεντρικό θέμα την παρουσία του Στρατάρχη Ναπολέοντα στην πόλη της Ιεράπετρας. Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ φαντασμαγορικά βεγγαλικά φώτισαν τον γεραπετρίτικο ουρανό.
Ο κόσμος που γέμισε τον χώρο του φρουρίου Κσλέ χειροκρότησε θερμά τους μύστες της Κρητικής μουσικής Βαγγέλη Βαρδάκη και Γιώργο Φραγκάκη ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογο «Κρητικός Χορός».
Μετά το πέρας της τελετής ο Δήμαρχος ξενάγησε τον Κάρολο Βοναπάρτη στο «σπίτι όπου σύμφωνα με την ιστορία έμεινε ένα βράδυ ο Μέγας Ναπολέων» όπου συζήτησαν τις προοπτικές ανάδειξής του μέσω του κοινού δικτύου Ναπολεόντειων Πόλεων και της Πολιτιστικής Διαδρομής (Destination–Napoleon ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλης και ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κάρολος Βοναπάρτης
Στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε ο Δήμος Ιεράπετρας στον ιδρυτή του δικτύου Ναπολεόντειων Πόλεων και απόγονο του μεγάλου Γάλλου (Κορσικανού) στρατηλάτη αναφέρθηκε από τον κ. Κάρολο Βοναπάρτη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης έχει Ελληνική καταγωγή.
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης
Ο Ναπολέων γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1769, στο Αζαξιό της Κορσικής. Του έδωσαν ένα όνομα το οποίο δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο και που ακόμα και σήμερα αποτελεί μυστήριο ως επιλογή της μητέρας του, αλλά και ως ετυμολογία όπου περιέχει την Ελληνική λέξη «Λέων»
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στην οικογένεια του Μέγα Ναπολέοντα. Ο πατέρας του, Κάρολος Βοναπάρτης, έχει πολύ στενή φιλία με την οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου, χήρας Περμόν (προμηθευτή του γαλλικού στρατού). Ο ίδιος πεθαίνει στα χέρια της Πανώριας. Η κόρη της, Λάουρα Στεφανοπούλου – σύζυγος Junot, γνωστή ως δούκισσα D’ Abrantes, παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία στα περίφημα «Απομνημονεύματά» της, τα οποία ουδέποτε διέψευσε ο ίδιος ο Ναπολέων! «Στο σπίτι του Βοναπάρτη μιλούσαμε Ελληνικά με τον πατέρα του Ναπολέοντα. (…) Πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στην γενιά των Στεφανοπούλων και έφερε το όνομα Καλόμερος, o οποίος μετανάστευσε από το Αιάκειον στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Εκεί το όνομα Καλόμερος πήρε την ιταλική του μορφή και έγινε Buona Parte (δηλ. καλό μέρος).
Το ίδιο είχε γίνει και με το επώνυμο Ιατρός (σ.σ. οικογένεια Γιατριάνων–Μεδίκων) που ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια της Μάνης (…), οι Γενοβέζοι το έκαναν Medici (…). Απόγονος των Βοναπαρτών αργότερα επέστρεψε από την Τοσκάνη στο Αιάκειον (…) κι έγινε γενάρχης της οικογένειας στην Κορσική». Και συνεχίζει η Λάουρα, δούκισσα D’Abrantes: «Μία άλλη περίπτωση αρκετά χαρακτηριστική είναι και η εξής: οι Στεφανόπουλοι – Κομνηνοί όταν μιλούν για τους Βοναπάρτες χρησιμοποιούν πάντοτε στο ιδίωμά τους το Ελληνικό επώνυμο Καλόμερος, Καλόμεροι ή Καλομεριανοί, αναλόγως των περιστάσεων, αν μιλούν για έναν ή για πολλούς»!https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.