Ιεράπετρα: Η έλλειψη εργατών “φρενάρει” τις οικοδομές

Ψάχνουν με... το κιάλι εργάτες οι εργολάβοι, στα ύψη τα μεροκάματα

Ιεράπετρα: Η έλλειψη εργατών “φρενάρει” τις οικοδομές

Οι πολλές καινούργιες ανεγέρσεις οικοδομών, με τα λίγα εργατικά και τεχνικά χέρια, μοιραία έχουν ανεβάσει πάρα πολύ τα μεροκάματα

Ο κατασκευαστικός κλάδος μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης έχει αρχίσει και ανακάμπτει στην Ιεράπετρα αργά αλλά σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια.

Στα τεχνικά γραφεία, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες έχουν ξεκινήσει με γρήγορα βήματα να σχεδιάζουν νέες οικοδομές και να καταθέτουν φακέλους στην Πολεοδομία για έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά μόλις έρχεται η στιγμή ο οικοπεδούχος να ψάξει για εργολάβο που θα του αναθέσει την ανέγερση της οικοδομής του, αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να γραφτεί σε λίστα αναμονής για να ξεκινήσει η οικοδομή του να κατασκευάζεται μετά από 12 ή 18 μήνες, όταν θα φτάσει η σειρά του.

Από το ξεκίνημα της κρίσης στην οικοδομική δραστηριότητα χιλιάδες τεχνίτες και ανειδίκευτοι εργάτες αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα για να μπορέσουν να έχουν σταθερή δουλειά, ώστε με το μεροκάματό τους να καταφέρουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Από τότε που άρχισε να ανακάμπτει και πάλι η οικοδομή, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς επέστρεψε στον κατασκευαστικό κλάδο, αν και τα μεροκάματα είχαν ανέβει πάρα πολύ.

«Σήμερα έχουμε πάρα πολλές δουλειές στη μέση, αφού δεν επαρκεί το εργατικό και τεχνικό μας προσωπικό και δεν μπορούμε να φτιάξουμε διπλά και τριπλά συνεργεία για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ υπάρχει τρομερή έλλειψη εργατών και τεχνιτών σε όλα τα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου, γιατί οι νεαροί άνεργοι Έλληνες δεν έρχονται να δουλέψουν στην οικοδομή, αλλά προτιμούν να γίνουν ντελιβεράδες.

Οικοδομή

Είμαι εργολάβος στις οικοδομές 33 ολόκληρα χρόνια. Στην καριέρα μου μόνο ένας νεαρός Έλληνας ήρθε να μου ζητήσει δουλειά και κανένας άλλος. Αυτό το παιδί έκατσε και δούλεψε μία εβδομάδα και την Παρασκευή που ήρθε η ώρα να πληρωθεί μου είπε ότι αυτή η δουλειά δεν είναι για εκείνον και δεν ξαναπάτησε τα πόδια του στο εργοτάξιο.

Έχω 27 άτομα προσωπικό πάνω από 30 χρόνια. Από τους 27 εργάτες και τεχνίτες μόνο οι 4 είναι Έλληνες. Χρειαζόμαστε και άλλους εργάτες και τεχνίτες. Δεν μπορεί κανένας εργολάβος της Ιεράπετρας, με το ελάχιστο προσωπικό που έχουμε, να παραδώσει μια δουλειά στην ώρα της. Και δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά ενώ δουλεύουμε σε δέκα διαφορετικές οικοδομές ταυτόχρονα μοιράζοντας το διαθέσιμο προσωπικό, έχουμε και άλλες δέκα οικοδομές που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να ξεκινήσουν του χρόνου. Στους πελάτες μου αναγκάζομαι να λέω ότι θα τους ξεκινήσω μετά από ένα ή ενάμιση χρόνο. Δεν μπορώ νωρίτερα», μας είπε ο εργολάβος (μπετατζής) κ. Μανόλης Καστρινάκης στο εργοτάξιο μιας νεοαναγειρόμενης διώροφης οικοδομής στο νέο σχέδιο πόλης.

Στα ύψη τα μεροκάματα

Οι πολλές καινούργιες ανεγέρσεις οικοδομών, με τα λίγα εργατικά και τεχνικά χέρια, μοιραία έχουν ανεβάσει πάρα πολύ τα μεροκάματα.

«Ο ανειδίκευτος εργάτες που καθαρίζει τάβλες παλαιότερα έπαιρνε 30 ευρώ μεροκάματο, ενώ τώρα παίρνει 50 ευρώ. Τα δε μαστορικά μεροκάματα κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ. Κάλεσα τεχνίτες Πομάκους να έρθουν από την Ξάνθη να δουλέψουν εδώ στην Ιεράπετρα και μου ζήτησαν να τους πληρώνω με 15 ευρώ την ώρα. Δηλαδή 120 ευρώ τη μέρα, δουλεύοντας με ένα σκεπαρνάκι. Δυστυχώς, με αυτές τις αυξήσεις στα μεροκάματα η κατασκευή μιας οικοδομής θα γίνει ασύμφορη για έναν πελάτη που έχει πάρει ένα δάνειο και δεν τον φτάνει να ολοκληρώσει την οικοδομή του.

Οι ξένοι εργάτες που έρχονται από τρίτες χώρες και δουλεύουν στα θερμοκήπια δεν ξέρουν και δεν μπορούν να δουλέψουν στην οικοδομή. Οι Αλβανοί ήταν καλοί για τις οικοδομικές εργασίες, αλλά όταν ξεκίνησε η κρίση στην οικοδομή, φύγανε και πήγανε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δε γύρισαν ποτέ πίσω. Στο γειτονικό Ηράκλειο υπάρχει ακόμη ένας καλός αριθμός εργατών και μαστόρων που έρχονται περιστασιακά και δουλεύουν στην Ιεράπετρα. Οι περισσότεροι όμως απασχολούνται τώρα στην κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου. Πολλοί απασχολούνται επίσης σε μεγάλες εργολαβίες που έχουν ξεκινήσει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε γενικές γραμμές δουλειές υπάρχουν τώρα πάρα πολλές, αλλά δεν έχουμε αρκετό προσωπικό», πρόσθεσε ο εργολάβος κ. Μανόλης Καστρινάκης.

εργολάβος
Ο κ. Μανόλης Καστρινάκης

Στην αναμονή… για μήνες – Ελλείψεις σε όλους τους τεχνίτες

Σε όλα τα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου της Ιεράπετρας υπάρχει έλλειψη τεχνιτών, μαστόρων, βοηθών και ανειδίκευτων εργατών.

«Κανείς δε στέλνει σήμερα το παιδί του σε έναν μάστορα να μάθει μια τέχνη. Εργάτες και τεχνίτες χρειάζονται όλοι οι εργολάβοι των τεχνικών επαγγελμάτων. Οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι πλακατζήδες, οι καλουπατζήδες, οι αλουμινάδες, οι σιδεροκατασκευαστές, οι χτίστες πέτρας, οι μονωτές, οι ελαιοχρωματιστές, οι ψυκτικοί, οι ξυλουργοί και πολλοί άλλοι θέλουν νέο προσωπικό», μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Καλαϊτζάκης.

Οικοδομή

«Ειδικά αυτό το καλοκαίρι οι λίγοι ψυκτικοί που έχουμε μείνει στην Ιεράπετρα ψάχναμε να βρούμε βοηθούς για να μπορούμε να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας και δε βρίσκαμε. Δυστυχώς η δική μας δουλειά είναι εποχική και τα νέα παιδιά δεν έρχονται να τη μάθουν. Τον χειμώνα φαινόμαστε πολλοί και το καλοκαίρι είμαστε λίγοι», μας είπε ο ψυκτικός κ. Ανέστης Μίμινας.

«Σε ορισμένα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου, αρχής γενομένης από τα τεχνικά γραφεία, έχουν ανοίξει λίστες αναμονής και περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Η μεγάλη καθυστέρηση στην ανέγερση των οικοδομών παρατηρείται κυρίως στα μπετά, στα κτίρια και στους σοβάδες», μας είπε ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Προϊστάκης.
«Έλλειψη ανειδίκευτων εργατών, βοηθών και τεχνιτών μαστόρων έχουμε κι εμείς στις τοποθετήσεις πλακιδίων, με αποτέλεσμα να έρχονται πολλά συνεργεία από το Ηράκλειο. Τα μεροκάματα που δίνουμε στους μάστορες είναι από 70 μέχρι 80 ευρώ. Η δε αναμονή στην παράδοση της δουλειάς μας διαρκεί από 3 έως 5 μήνες», συμπλήρωσε ο εργολάβος κ. Γιώργος Ραπάνης.
Το παρήγορο μέσα από αυτήν την υπόθεση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος της Ιεράπετρας είναι ότι επιτέλους άρχισαν να χτίζονται καινούργια σπίτια, και σε λίγο καιρό θα μειωθεί η πίεση που παρουσιάζεται στα νιόπαντρα ζευγάρια που δεν μπορούν να βρουν σπίτι προς ενοικίαση.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.