Ο Γιώργος Π. είναι ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 850 ευρώ και μαζί με τη γυναίκα του χρωστά στην Εφορία φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2.500 ευρώ.
Ο 67χρονος Ηλίας Κ. έκλεισε το κατάστημα που διατηρούσε 30 χρόνια στην Καλλιθέα, αλλά δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη γιατί οφείλει στον πρώην ΟΑΕΕ 25.650 ευρώ και ταυτόχρονα έχει φορολογικές οφειλές ύψους 3.000 ευρώ.
Η μεταφράστρια Ελένη Σ. οφείλει φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ συνολικού ύψους 3.100 ευρώ.
Για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους αλλά και για εκατομμύρια άλλους, ο 8ετής κύκλος των Μνημονίων δεν έκλεισε στις 20 Αυγούστου 2018.
Πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν εγκλωβισμένα σε τούνελ φόρων και χρεών και σύντομα αναμένεται να μπουν σε ένα νέο Μνημόνιο.
Ενα Μνημόνιο που θα κληθούν να υπογράψουν οι ίδιοι με την Εφορία, η διάρκεια του οποίου μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 10 χρόνια.
Πρόκειται για την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, την οποία βλέπει σαν σανίδα σωτήριας για να περιορίσει την εκλογική της κατρακύλα.
Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι θα υπαχθούν στις 120 δόσεις θα γίνουν ταυτόχρονα και όμηροι της Εφορίας. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, θα ζουν με το άγχος της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων, αλλά και την αγωνία της απώλειας κάποιας που μπορεί να τους στερήσει την «πολύτιμη» ρύθμιση.
-Πώς οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις τρέχουσες οφειλές, τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές «πνίγουν» τους φορολογούμενους;
-Τι γίνεται με τους χιλιάδες μικροοφειλέτες και τις κατασχέσεις στις οποίες προχωρά η Εφορία;
-Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις 120 δόσεις και ποιοι μπορεί να ενταχθούν;
-Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι υπαχθούν στις 120 δόσεις;
-Τί γίνεται με την πάγια ρύθμιση;
-Ποιες οι υποχρεώσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015;
-Τι γίνεται με τις τρέχουσες υποχρεώσεις;
-Πώς θα καταφέρουν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεων αυτών;
Η ζωή μας… σε 120 δόσεις με την Εφορία