Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη!
Δημοσίευμα κάνει λόγο για σχέδιο της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη - Η απάντηση της Ελλάδας μέσω... Γαλλίας
Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη!
Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακή ιστοσελίδας «Φιλελεύθερος», η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.
Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.
Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.
Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου.
Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.
Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της.
Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.
Γαλλικό… τεστ για την Αγκυρα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας.
Με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα, το τουρκικό ναυτικό θα έχει δικαίωμα να προβεί σε νηοψία στη ζώνη η οποία προκύπτει σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης με πορεία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η Γαλλία είναι διαχρονικός σύμμαχος της Ελλάδας.
«Ένας από τους βασικούς διαχρονικά συμμάχους της Ελλάδας και η μόνη χώρα που μίλησε υπέρ της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι η Γαλλία.
Υπάρχει μια ιστορική και στρατηγικά δομημένη συμμαχία» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο με τις γαλλικές εταιρείες που έχουν αναλάβει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπενθύμισε ότι είχε συναντήσει τη γαλλίδα ομόλογό του στις αρχές Οκτωβρίου.
«Τη ρώτησα πώς θα απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και μου είπε ότι σκόπευε να στείλει πλοία στην περιοχή και την επόμενη μέρα έστειλε φρεγάτα και υποβρύχιο στο οικόπεδο που γαλλικές εταιρείες λειτουργούν στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Παρατήρησε δε ότι δεν νομίζει πως χρειάζεται να υπενθυμίσει τίποτα στη γαλλίδα υπουργό. «Η Γαλλία έχει καταλάβει και κάνει τις κινήσεις της» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Τι υποστηρίζει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού
Στην επίμαχη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αναφέρθηκε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί».
Πρόσθεσε, δε, πως «υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές».
Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε «φαιδρή» τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράφει από το κοινοβούλιο και οτιδήποτε την καθιστά άκυρη και διάτρητη. Έχουν παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου».
Τα σχόλια είναι κλειστά.