” Γενικό πλαίσιο
Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκλήθηκαν πόλεμοι με τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Πολλοί εξ αυτών εξελίχθηκαν σε εμφυλίους πολέμους, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, την μεγάλη καταστροφή υποδομών αλλά και το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Αντίστοιχες περιόδους δυστυχώς έχει βιώσει και η πατρίδα μας στη νεότερη ιστορία της, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπατριώτες μας να καταστούν πρόσφυγες (5.500.000 Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού).
Με την ευαισθησία που μας διακρίνει, ως λαό και ως Έθνος, σε όλους αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους εκφράζουμε τη συμπάθειά μας και τη στήριξή μας.
Τους τελευταίους όμως μήνες, το φαινόμενο εισροής των προσφύγων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πατρίδα μας, ως χώρα διαφυγής αυτών προς την κεντρική Ευρώπη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τα αρμόδια όργανά της, δεν υπάρχει κοινή πολιτική, με αποτέλεσμα δυστυχώς να έχουν κλείσει τα σύνορα διαφυγής προς την Ευρώπη και όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί στην πατρίδα μας.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μαζί με τους πρόσφυγες έχουν παρεισφρήσει οικονομικοί και άλλου τύπου μετανάστες και είναι δύσκολος πλέον ο διαχωρισμός τους.
Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που καθημερινά είτε διασχίζουν τον Έβρο ,είτε περνάνε από την Τουρκία απέναντι στα νησιά μας, πού πάνε, τι σκοπεύουν να κάνουν;
Υπάρχει άραγε κάποιος έλεγχος από τον Στρατό, την Συνοριοφυλακή, την Αστυνομία, η την Frontex;
Επιπλέον μας προβληματίζει σοβαρά ο ρόλος των περιβόητων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» και των κάθε λογής «αλληλέγγυων», οι οποίοι σε άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νησιά έχουν έναν σκοτεινό και ύποπτο ρόλο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εκτελέσει το αυτονόητο καθήκον της: Να υπερασπιστεί την ασφάλεια των πολιτών και το απαραβίαστο των συνόρων.
Αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των συνδημοτών μας, αντιτιθέμενοι στα όποια σχέδια μόνιμης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα όρια της επικράτειας του Δήμου μας.
Ο τόπος μας αντιμετωπίζει δεκάδες δυσεπίλυτα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την κεντρική διοίκηση.
Επ’ ουδενί, λοιπόν, δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο Δήμος μας με την μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και με τη συσσώρευση επιπλέον ζητημάτων, που η εγκατάσταση αυτή αναπόφευκτα θα επιφέρει.
Σημερινή κατάσταση
Η Κυβέρνηση επειδή το σύστημα υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει καταρρεύσει εδώ και αρκετούς μήνες ,αποφάσισε την αποσυμφόρηση των νησιών. Έτσι ανακοίνωσε την μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και την αναλογική τους κατανομή.
Οι άνθρωποι αυτοί θα φιλοξενηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους και εφόσον κριθεί ότι δεν χρήζουν ασύλου θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην Τουρκία και αυτοί που θα μείνουν θα προωθηθούν και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κλειστές δομές φιλοξενίας
Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων (HOT SPOTS) σε ανενεργά στρατόπεδα, σε αποθήκες και εγκαταλειμμένους βιομηχανικούς χώρους ,διότι δυστυχώς οι χώροι αυτοί λειτουργούν ως ¨αποθήκες ψυχών¨. Δημιουργούνται μεγάλοι καταυλισμοί – γκέτο προσφύγων με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, με αύξηση της εγκληματικότητας, δηλαδή δημιουργούνται μικρές Μόριες σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό θα γίνει και στους Αρμένους, αν τελικά επιλεγεί το στρατόπεδο Αρμένων από την κυβέρνηση για την φιλοξενία των προσφύγων.
Πρόγραμμα ¨ΕΣΤΙΑ¨
Το πρόγραμμα ¨ΕΣΤΙΑ¨ έχει στεφθεί από επιτυχία και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών αρχών και κοινωνιών.
Προβλέπει την φιλοξενία των προσφύγων σε σπίτια με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τελεί υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ΟΗΕ. Στην Κρήτη φιλοξενούνται ήδη περίπου 900 πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος φιλοξενίας.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η συνέχιση αυτού του προγράμματος.
Προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης.
1)Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της χώρας μας με την δημιουργία ενός φορέα που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα.
2)Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης του ασύλου με την εφαρμογή του νέου νόμου περί ασύλου.
3)Άμεση επιστροφή των ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα προέλευσης ή εισόδου.
4)Προσωρινή φιλοξενία προσφύγων με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και όχι σε κλειστές δομές φιλοξενίας.
5)Έλεγχος των ΜΚΟ που λειτουργούν στην χώρα μας. Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και κριτηρίων που πρέπει να έχουν. Να παραμείνουν στη χώρα μόνο όσες πληρούν τις προϋποθέσεις.
Βουρβαχάκης Σταύρος Οικονομολόγος- Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου Επικεφαλής «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»”