«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του ν/σ» για τα ΑΕΙ, είπε η Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ανοιχτή σε νέες βελτιωτικές προτάσεις.
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του ν/σ» για τα ΑΕΙ, είπε η Κεραμέως
Με την κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι «ενισχύεται και αναβαθμίζεται η ακαδημαϊκή έρευνα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα δημόσια πανεπιστήμια, συνδέοντας τα με την κοινωνία και την αγορά εργασίας» και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι «προχωρά σε μία ακόμα αντιμεταρρύθμιση, νομοθετώντας την ιδιωτικοποίηση τους», ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ».
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ανοιχτή σε νέες βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αντέτεινε ότι φέτος αυξήθηκε η τακτική χρηματοδότηση κατά 14%, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί κατά 30%.
«Αξιοκρατία στην εκλογή μελών ΔΕΠ»
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως επέμεινε ότι «αναβαθμίζονται σημαντικά τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην εκλογή των μελών ΔΕΠ, ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και αναδεικνύονται στην διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά».
Έμφαση έδωσε, επίσης, στα ελληνικά προγράμματα Erasmus, στη χορήγηση υποτροφιών που, για πρώτη φορά, όπως είπε, έχουν ενταχθεί και τα κοινωνικά κριτήρια, καθώς και στην υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των φοιτητών.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας και βελτίωσης της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι για ένα σημείο διαφωνίας δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπρόταση.
«Λύθηκαν δεκάδες καταλήψεις με την κατάργηση του ασύλου»
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις τόσο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, όσο και της τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαράς Κεφαλίδου, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυρία Κεραμέως αντέτεινε ότι λύθηκαν πάνω από 30 καταλήψεις σε πανεπιστήμια με την εφαρμογή του νόμου και μάλιστα, όπως τόνισε, στη Θεσσαλονίκη διαρκούσε 34 χρόνια η κατάληψη.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Παρασκευή με τις τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια είναι κλειστά.